Închide

Serbare câmpenească în obscura comună din Cluj care acum 800 de ani era cea mai puternică cetate a Ardealului de Nord

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 06, 2017 0 2618

Serbare câmpenească în obscura comună din Cluj ce conducea Ardealul de Nord în urmă cu câteva sute de ani iar acum a ajuns o localitate anonimă.

Vorbim de comuna Dăbâca, unde în acest weekend au loc Zilele Cetății. Sâmbătă în localitatea ce adăposteşte fosta cetate regală și reședința comitatului Dăbâca, un loc de o semnificaţie istorică aparte pentru Transilvania, au loc spectacole folclorice, dar și o slujbă de pomenire și depuneri de coroane la monumentul eroilor din centrul comunei.

Deschiderea oficială a evenimentului are loc la ora 15 în curtea școlii „Gelu Românul”, urmată de un spectacol folcloric susținut de interpreții Ilie Medrea, Domnica Dologa, Mariana Morcan, Amalia Codorean Chindriș, Maria Golban Șomlea și Florian Roșan, acompaniați de un grup instrumental, alcătuit din Orchestra „Cununa Transilvană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. De asemenea, vor evolua și membrii grupului folcloric de la Clubul Vedetelor „Muguri de folclor”, Ansamblul folcloric „Dansatorii de pe Someș” și Formația de cântece și jocuri populare „Muguri de Așchileu”. Evenimentul, la care vor lua parte și alți invitați, va fi prezentat de Maria Golban Șomlea.

 

Comuna Dăbâca e compusă din doar trei sate – Dăbâca, Luna de Jos și Pâglișa. În 2011 avea doar 1.500 de locuitori, în scădere.
Prima datare a localității e veche de mai bine de un mileniu: prima consemnare datează din 1064 – localitatea și o așezare lângă ea. O sută de ani mai târziu în însemnări apare “comitatul Dăbâca”, între altele semne de prosperitate, dar și de ocupație. Localitatea ajunsese sub conducere maghiară, care a organizat în zonă mai multe comitate, mai exact șapte – Dăbâca, primul dintre ele în 1164, Solnoc în 1166, apoi Cluj, Turda, Alba, Târnava și Huedoara. Când a fost înființat comitatul conducea nu mai puțin de 163 de localități, cu 76.000 de locuitori, iar structura a rămas neschimbată secole la rând.

Cetatea Dăbâca, veche de atunci, are o formă inelară, cu patru incinte fortificate și un diametru de 600 de metri. Multă vreme s-a crezut că aceasta ar fi fost reședința legendarului Gelu, dar mai nou cercetătorii consideră că, mai degrabă, Gelu avea reședința pe teritoriul actualei comune Gilău – de unde și asemănarea de nume.

Dar să lăsăm site-ul Primăriei din comună să descrie istoria acestei așezări:


Stăpânirea maghiară care s-a instalat în Transilvania spre mijlocul secolului al X-lea, a impus alte forme de organizare administrativ-politice: comitatul, districtul și scaunul. Primele comitate din Ardeal au fost: Dăbâca (Doboka, 1164), Solnoc (Szolnok, 1166), Cluj, Turda, Alba, Târnava și Hunedoara.

În 1164 comitatul Doboka avea în componență un târg și 163 de sate, iar în 1733 izvoarele documentare și cartografice evidențiază un comitatus Dobacensis sau Dobocensis.

În 1772 guvernatorul Transilvaniei, feldmareșalul Hadik a realizat o statistică a populației conform căreia comitatul Dăbâca avea 164 de sate, 15241 de familii și 76445 de locuitori.

În 1873 comitatul Dăbâca avea un târg, 173 de sate și două cătune. Comitatele au fost înlocuite în 1850 cu cinci districte militare: Alba, Cluj, Sibiu, Reteag și Orhei care erau împărțite în circumscripții și cercuri. Dăbâca făcea parte din districtul Cluj, circumscripția Cojocna, cercul Răscruci.

În 1857 satele comunei făceau parte din cercul Cluj, plasa Răscruci.

În 1876 s-a format comitatul Solnoc-Dăbâca în care erau incluse satele Dăbâca, Pâglișa și Luna de Jos care făceau parte din plasa Gherla, notariatul Dej. Comitatul Solnoc-Dăbâca a fost transformat în județul Solnoc-Dăbâca în 1918, iar în 1925 a purtat numele de județul Someș. Din 1926 satele comunei Dăbâca au fost arondate plasei Borșa din județul Cluj.

În 1938 satele comunei Dăbâca făceau parte din ținutul Someș, însă doi ani mai târziu ținuturile au fost desființate. Între 1941-1967 satele comunei au făcut parte din raionul Gherla, regiunea Cluj, iar din 1968 teritoriul țării a fost împărțit în 39 de județe.

Citește mai jos ciudata istorie a celei mai puternice localități din Ardealul de Nord în 1200 și motivul pentru care, în 2017, e doar una dintre obscurele 80 de comune ale Clujului:

Obscura comună din Cluj ce conducea Ardealul de Nord acum 800 de ani și cum schimbările climatice au ridicat-o, iar milităria și politica au coborât-o

Nici un comentariu

Scrie un comentariu