Închide

Șeful SRI la Cluj: „Traversăm o etapă istorică al cărei cuvânt de ordine este criza”. Cum e afectată România

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 15, 2015 0 589

Șeful Serviciului Român de Informații, clujeanul Eduard Hellvig, a deschis azi la Cluj Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate și vorbește despre crizele pe care le traversează acum Europa, dar și riscurile la care se expune România.

„Traversăm o etapă istorică al cărei cuvânt de ordine este criza”, a spus Hellvig în discursul său. „Fie că e vorba de crize doar aparent abstracte, dar cu un grav impact pe termen mediu și lung — cum sunt criza energetică ori demografică. Fie că e vorba de crizele stringente, care se succed într-un ritm tot mai dificil de gestionat: de la criză economică, la consecința ei cea mai dramatică, falimentul elen; de la criza ucraineană, la cea siriană; de la amenințarea teroristă la exodul spre Europa. Aceasta aglomerare de pusee critice propagă, la nivel global, o tensiune fără precedent în ultimele decenii”.

În plus, în afara acestor crize ce afectează întreaga Europă sau chiar întreaga civilizație, România riscă implicarea și în alte crize, regionale. Hellvig explică: „România este poziționată, geostrategic, într-un spațiu critic, marcat profund de tendința de deplasare a problematicii Orientului Mijlociu în zona Marii Negre și spre porțile Uniunii Europene. Fragilitatea Republicii Moldova și conflictul înghețat din Transnistria, Crimeea anexată ilegal și conflictul din estul Ucrainei, criza refugiaților, insurgența kurdă și războiul din Siria, cu întreaga să ramificație teroristă — toate acestea sunt provocări majore, care se întrepătrund în periculoasă evidențiere a raporturilor de forțe la care asistăm în plan internațional. Din păcate, având un ecou alarmant în planul securității naționale”.

Ca șef al SRI, Hellvig spune, „din perspectiva structurilor de informații”, că a constatat „o deplasare către cetățean a vulnerabilităților care vizau în mod clasic sistemul statal”. „Într-o măsură tot mai mare, cetățeanul devine o potențială ținta a acestor crize în cascadă, care contribuie la deteriorarea stării de securitate colectivă și individuală. Ne confruntăm cu o schimbare majoră de paradigmă a mediului de securitate, în condițiile în care siguranța națională reprezintă, de acum, suma nivelurilor de siguranță ale cetățenilor”, a explicat el.

Soluția ar fi, în opinia lui Hellvig, un parteneriat între comunitatea de informații și societatea românească. „Numai prin acest parteneriat între stat și cetățeni vom reuși să gestionăm adecvat riscurile atipice cu care ne confruntăm”, a spus el.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare