Închide

Ședință extraordinară de guvern pe fondul noii tulpini Covid-19

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - nov. 28, 2021 0 135

Premierul Nicolae Ciucă a convocat duminică o şedinţă de Guvern în contextul apariţiei variantei Omicron a coronavirusului, pe agendă figurând proiectul de modificare a hotărârii de guvern privind starea de alertă. 36 de români sunt blocaţi în Africa de Sud după ce mai multe curse aeriene au fost anulate, transmite hotnews.ro. 

Pe agendă figurează Proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ședinţa, programată pentru ora 11:15, are loc după ce sâmbătă, premierul a discutat pe aceeaşi temă cu ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, cu şeful DSU Raed Arafat şi cu şefa Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Adriana Pistol.

Urmând exemplul altor state UE, România a impus restricţii pentru persoanele care vin din Africa de Sud, unde a fost detectată noua tulpină a coronavirusului.

Aceste restricţii includ testarea și carantina de 14 zile pentru toți cetățenii UE care vin în România din zona sud-africană.

Țările vizate sunt: Africa de sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Leshoto, Eswatini (fostă Swaziland) și Mozambic.

Cursele aeriene către Europa au fost anulate, ca urmare a deciziilor statelor UE. Astfel, 36 de români au rămas blocaţi în Africa de Sud, MAE făcând demersuri pentru a facilita întoarcerea în ţară a acestora. Printre ei sunt turişti, navigatori şi membri ai unei delegaţii sportive.

Cazuri de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului au fost deja confirmate în mai multe state europene, printre care Belgia, Italia, Germania, Danemarca și Marea Britanie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu