Închide

Sectorul care a crescut fulminant în ultimii ani. Un angajat din sectorul IT&C câştigă, în medie, un salariu de peste 7.100 de lei net pe lună (ZF)

Economie by Actual de Cluj - ian. 23, 2022 0 235

Contribuţia sectorului IT&C la PIB a crescut în ultimii patru ani de la 4,7% la aproape 7%. În fiecare an, numărul de IT-şti a crescut cu câte 10.000 şi a ajuns la 212.000 de angajaţi, amintește o analiză ZF.ro.

Cei aproape 212.000 de angajaţi din sectorul IT&C au adus o contribuţie de 6,7% la formarea PIB-ului în cel de-al treilea trimestru al anului 2021, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. În numai patru ani, contribuţia secto­rului-vedetă al economiei la formarea PIB a crescut cu două puncte procentuale şi se îndreaptă cu paşi repezi spre o pondere de 7% din PIB.

„România reuşeşte în ultimii ani să demonstreze că devine o forţă în domeniul IT&C. E un domeniu în care România nu doar că e pe urma Occidentului, dar din multe puncte de vedere converge către o medie europeană şi o depăşeşte frecvent ca nivel de competenţă, ca nivel de valoare a joburilor, ba chiar în ultimii ani, ca nivel de cost al forţei de muncă în multe contexte. Asta înseamnă cumva că reuşim să mutăm munca de IT dintr-o zonă de outsourcing nediferenţiat într-o zonă creatoare de mai multă valoare, ceea ce e de obicei în zona aceea de diferenţiere, în care o companie şi o naţiune, dacă descoperă că a avut un pic de talent şi un pic de rezultate, ar trebui să investească în continuare”, a explicat Sergiu Neguţ, cofondator al FintechOS, un furnizor de tehnologie pentru industria serviciilor financiare.

Un angajat din sectorul IT&C câştigă, în medie, un salariu de peste 7.100 de lei net pe lună, dublu faţă de cel al unui angajat plătit cu salariul mediu pe economie, mai arată datele ZF.

Potrivit unei analize Keysfin, industria de software din România a crescut în 2020 cu aproximativ 10% față de 2019 și a fost cu 250% peste nivelul din 2010, depășind pragul de 8,3 miliarde de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.

Analiștii Keysfin estimează continuarea tendinței neîntrerupte de creștere din ultimii 10 ani și atingerea unui nou maxim istoric în anul 2021, de peste 9,2 miliarde de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare