Închide

S-a reluat licitația pentru parkingul cu autogară de la aeroportul din Cluj. Va avea și stație pentru troleibuze

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 20, 2023 0 533

Administrația locală din Cluj-Napoca a lansat o nouă licitație pentru parkingul pe care și l-a asumat să îl construiască la Aeroportul Internațional Avram Iancu, investiție pe care Consiliul Județean nu și-a permis-o. La finalul anului trecut, primarul Emil Boc a anunțat că a fost nevoit să semneze pentru anularea procedurii, după ce constructorul inscris la licitație s-ar fi dovenit neserios și nu a prezentat documentele cerute de comisie. Noua licitație, un contract de peste 62,9 milioane lei (actualizat față de valoarea licitată în 2022 cu peste 10 milioane lei), are ca dată limită pentru depunerea ofertelor ziua de 27 martie.

 

 

„Astăzi, din nefericire, a trebuit să semnez raportul procedurii de anulare pentru park and ride-ul de la aeroport. Vă dați seama? După un an de zile de muncă, de scoatere la licitație, de pregătire, după oferte depuse și analizate s-a ajuns la final că nu poți să adjudeci o licitație pentru că acel constructor este extrem de neserios. Evident că ai o frustrare, o supărare. Ce poți să faci altceva când vezi că unii constructori care participă la licitație pur și simplu nu prezintă acele elemente minimale să poți duce o licitație mai departe”, a spus primarul Emil Boc în ședința de Consiliu Local din 27 decembrie.

Licitația pentru parkingul de la aeroport s-a deschis 18 august (după amânarea termenului inițial, programat la finalul lunii iunie) iar ofertă a depus doar  DECONSTRUCT AG(leader)-City Grup-MRC Culici 2016.
Anul acesta, Primăria a lansat o nouă licitație pentru amenajarea acestui parking cu peste 860 de locuri care are înglobat și realizarea unei stații pentru troleibuze plus rețeaua aferentă dar și o autogară, pe un contract de peste 62,9 milioane de lei, cu peste 10 milioane lei mai scump decât cel din 2022 (un contract de 52,4 milioane lei).
Noua licitație urmează să se deruleze în 27 martie, criteriul de adjudecare fiind prețeul ofertei (80%) și perioada de garnație acordată pentru lucrări (20%). Potrivit fișei de date a achiziției, termenul de realizare este de 12 luni. Inițial, acesta era de 24 de luni.

Potrivit caietului de sarcini, principalele obiective propuse a se atinge prin realizarea prezentei investiții sunt:
– realizarea unei parcări amenajate;
– amenajarea acceselor auto și pietonale, cu infrastructura și dotările aferente;
– stații de bike sharing, cu infrastructura și dotările aferente;
– stații pentru mijloacele de transport în comun, cu infrastructura și dotările aferente;
– amenajarea accesului din drumul naţional;
– amenajarea unui sens giratoriu de mare viteza („turbo-giratie”) pentru facilitarea accesului in parcare a celor care vin dinspre Muncipiul Cluj-Napoca, dar si iesirea pe sensul către Apahida;
– realizarea unei retele de contact troleibuze pentru noua statie de transport public;
– amenajarea de spații verzi aferente.
„Prin această investiție se urmăreşte îmbunătăţirea sistemului de transfer între diversele moduri de transport public, prin realizarea unui terminal tip autogară (P+1), având ca funcţiune principală activităţi specifice personalului Terminal autogară. Proiectul propune o platforma cu locuri de parcare, accese auto si pietonale cu dotarile
aferente, o statie de bike sharing cu dotarile si infrastructura aferenta. Pentru mijloacele de
transport s-au organizat statii echipate cu dotarile si infrastructura necesara desfasurarii activitatilor
specifice. Accesul a fost asigurat din Strada Traian Vuia catre platfoma pentru stationare si catre
zona de autogara. S-au amenajat spatii verzi perimetral si intre locurile de parcare. In incinta
amenajata au fost prevazute 863 de locuri de parcare: 37 de locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilitati ; 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice si hibride ; 788 locuri de parcare pentru autovehicule ; 8 peroane pentru autobuze”, arată Primăria în caietul de sarcini al achiziției.

Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat în iunie 2020 indicatorii pentru park&ride-ul de la aeroport despre care conducerea județului a anunțat că e un proiect de suflet care va fi realizat în baza unui buget fazat, multianual. Ulterior, oficialii CJ Cluj au anunțat că nu mai au fonduri pentru pornirea proiectului. La finalul anului 2021, terenul de peste 4,8 hectare de pe strada Traian Vuia, la nr. 149-151 (din zona aeroportului) a fost transferat Primăriei Cluj-Napoca pentru a finanța ea realizarea obiectivului.

De studiul de fezabilitate s-a ocupat firma Hentza Business SRL în baza unui contract cu CJ Cluj de 830 000 lei, fara TVA (studiul de fezabilitate, documentația pentru obtinerea autorizatiei de construire, documentație tehnică de execuție și asistență tehnică). Obiectivul a fost estimat inițial la peste 51,6 milioane lei fără TVA, societatea oferind și o serie de randări cu viitoarea investiție, făcute publice de CJ Cluj.

sursă foto: randari parkink/primariaclujnapoca.ro

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare