Închide

Se poate trăi bine în Cluj și dacă nu lucrezi în IT? Două perspective despre viață, prin ochii unor tineri de 28 de ani, cu joburi diferite

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 17, 2022 0 172

Se poate trăi bine în Cluj și dacă nu lucrezi în IT? Două perspective despre viață, prin ochii unor tineri de 28 de ani, cu joburi diferite
​Cum influențează dezvoltarea industriei IT stilul de viață al locuitorilor din Cluj, atât al celor din domeniul vedetă al orașului, cât și al celorlalți?

hotnews.ro a încercat să răspundă la această întrebare cu ajutorul a doi tineri de 28 de ani, unul care lucrează în IT, într-un job plătit cu peste 20 mii de lei pe lună, și celălalt în domeniul bancar, cu un salariu de aproximativ 3500 de lei. De asemenea, am vorbit și sociologul Barbu Mateescu.

În prezent, domeniul IT este cel mai mare sector economic al orașului cu 25.886 de angajați (dintr-un total de 246 mii), cu peste 1.400 de firme în domeniu.

În plus, „numărul profesioniștilor care au ca obiect de activitate domeniului IT este de 7.278, iar numărul angajaților, raportat la societățile care și-au depus situațiile financiare aferente anului 2021 este de 25.065”. Acestea sunt datele pe care le-am primit de la Registrul Comerțului, la solicitarea HotNews.ro.

Astfel, orașul transilvănean rămâne lider în domeniu, cu cei mai mulți angajați IT, raportat la populație.

Dezvoltarea economică a Clujului a început să aibă efecte vizibile: mai multe festivaluri, mai mulți oameni care vor să investească aici, mai multe locuri de muncă (pe 2 septembrie 2022, platforma BestJobs arăta 16.858 de job-uri disponibile, al doilea oraș după București).

Un oraș care oferă atât de multe are însă și un cost al vieții destul de ridicat. Cheltuielile lunare pentru o singură persoană care locuiește în Cluj ar fi undeva în jurul a 2600 de lei. Asta, bineînțeles, fără să luăm în calcul costul închirierii unei locuințe, care a ajuns să fie cu două procente mai mare decât în Capitală. O chirie medie în Cluj-Napoca este undeva la 420 de euro.

Sociologul Barbu Mateescu, care locuiește în Cluj, spune că orașul este, mai degrabă, un centru universitar, nu un oraș IT:

„Dacă orașul are o dezvoltare unidirecțională, direcția sunt studenții. Dacă e făcut pentru cineva, e făcut pentru studenți, cu grijile și problemele lor în minte”.

Referitor la modul în care se dezvoltă orașul din punct de vedere economic și dacă direcția este una sustenabilă, Barbu Mateescu a explicat că „este mai sustenabil decât altele – dependența de industria prelucrătoare, de exemplu, te poate nenoroci în contextul în care robotizarea ia avânt – dar: nu vrei să pui toate ouăle într-un singur coș, de unde și dezvoltarea serviciilor medicale și culturale; accesul la spațiu locativ acceptabil trebuie să existe, altfel ajungi în situația San Francisco.

De aceea și tot acel tam-tam cu metroul: miza este extinderea accesului la oraș din zonele limitrofe și chiar redefinirea/lărgirea a ceea ce înseamnă zonă limitrofă”.

Combinația specifică Clujului și anume: mediu universitar + IT + evenimente nu este chiar atât de des întâlnită, potrivit sociologului. Dacă ar fi să compare cu alte orașe europene, cele mai apropiate de Cluj ar fi Cracovia sau Gdańsk.

Cât despre oamenii care se plâng că orașul este mai degrabă destinat celor care lucrează în IT, Barbu Mateescu nu crede că există probleme reale în zona asta:

„Majoritatea oamenilor pe care îi cunosc în Cluj nu sunt IT-iști și mi se pare că n-au probleme. Dar au studii superioare. Sunt post-industriali ca mod de gândire. Sunt mai la locul lor într-un oraș cu un milion de locuitori decât într-unul cu șaizeci de mii.

E posibil să existe dificultăți autentice pentru oamenii de 60+ ani sau cei cu educație formală limitată, dar nu știu în ce măsură acest lucru se datorează Clujului și cât schimbărilor obiective, de natură tehnologică, din societate și din lumea în care trăim”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare