Închide

Se plafonează adaosul comercial practicat de producători și comercianți pentru alimente. Lista produselor

Economie by Actual de Cluj - iul. 01, 2023 0 363

Guvernul a adoptat în ședința de vineri ordonanța de urgență care plafonează adaosul comercial practicat de producători și comercianți la 14 alimente de bază.

”Mă bucur că adoptăm prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază, astfel creștem puterea de cumpărare a românilor. Le mulțumesc și marilor retaileri, au fost un partener onest și corect și am avut sentimentul că lupta împotriva creșterii prețurilor este un obiectiv comun”, a spus premierul Marcel Ciolacu, citat de G4Media.

Vezi aici proiectul de Ordonanță de urgență pentru plafonarea adaosului comercial la 14 alimente de bază

El a anunțat și adoptarea unei scheme de sprijin pentru procesatorii de alimente, în valoare de 600 de milioane de euro.

Fondurile, sub formă de garanții de stat pentru credite, vor putea fi utilizate pentru investiții în unități de producție.

Proiectul de OUG prevede că vor putea beneficia de ajutor doar companiile care realizează investiții de minimum 2,5 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 500 mii euro). De asemenea, beneficiarii ajutorului de stat în cadrul programului trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile ale proiectului de investiție, din resurse proprii.

Vezi aici proiectul de OUG pentru schema de sprijin a procesatorilor de alimente

Lista produselor pentru care se vor aplica aceste prevederi, potrivit proiectului de OUG:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
6. Mălai 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea-soarelui 1L
9. Carne proaspătă pui*
10. Carne proaspătă porc**
11. Legume proaspete vrac***
12. Fructe proaspete vrac****
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard
** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os
și fără os, spată de porc
***Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.
**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere
golden, prune, pepene roșu, struguri de masă

Ce prevede proiectul de OUG:

a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maxium 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Procedura de formare a prețului la raft trebuie să fie unitară atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare