Închide

Se caută teren pentru un spital monobloc pentru copii

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 03, 2016 0 456

Planul administrației județene de a înlocui proiectul „Akademia Center” cu un spital monobloc pentru copii stă să se înfunde, având în vedere că suprafața de pe strada Victor Babeș, numărul 6, este mult prea mică. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a dezvăluit că în acest moment analizează mai multe posibilități, precizând că în nici un caz nu renunță la idee și că va găsi un teren potrivit pentru acest obiectiv.

„Direcția de Sănătate Publică ne-a comunicat că nu ne putem baza pe amplasamentul de pe strada Babeș, pentru că suprafața de teren este insuficientă. În cazul construirii unor spitale,  normele actuale ne obligă să asigurăm minim 700 de mp de spațiu verde pentru fiecare pat. Prin urmare, pentru un spital pediatric monobloc am avea nevoie de o suprafață de circa 2 hectare. Împreună cu colegii analizăm care ar fi cea mai optimă variantă. Un  lucru este cert, că acesta este proiectul major pe care mi-am propus să-l demarez în acest mandat”, a comentat liderul Consiliului Județean.

Dacă în patrimoniul administrației județene nu se va identifica un teren potrivit pentru acest proiect, se are în vedere fie o procedură de achiziție, fie de expropriere.  „Evidend că în interiorul municipiului va fi greu să găsim un teren atât de generos, ca atare e necesar să ne orientăm spre zone periferice, chiar în comunitățile învecinate. Medicii cu care am discutat nu sunt deranjați de acest aspect, dimpotrivă, sunt de părere că ar fi mult mai potrivit să construim spitalul într-o zonă mărginașă a orașului, chiar în afara orașului. Important este să ducem toate secțiile în aceeași locație”, a subliniat Tișe.  El a mai adăugat că administrația județeană dispune de un teren generos în imediata vecinătate a aeroportului, dar că nu a solicitat încă acordul Direcției de Sănătate Publică: „Verificăm să vedem dacă proiectul nostru se pliază pe locația din zona Aeroportului. Știu că în zonă sunt și case de locuit, însă, un spital este totuși altceva. Dacă nu primim acordul instituțiilor abilitate, vom analiza posibilitatea de a achiziționa un teren. Poate putem merge chiar pe varianta exproprierii” .

Construcția clădirii spitalului va fi suportată din bugetul administrației județene, a dat asigurări Tișe: „În mare, construcția clădirii ar ajunge la aproximativ 4 milioane de euro. Pentru dotarea spitalului, vom apela și la sprijin guevrnamental și ne vom folosi și de creditul bancar pe care ne pregătim să-l accesăm”, a subliniat Tișe.

Spitalul de copii din Cluj este împărțit în acest moment în 14 locații. Mai mult, clădirea principală a spitalului, de pe strada Moților, se află în proces de revendicare. Așadar, Tișe a explicat că investiția într-un spital monobloc este cum nu se poate mai utilă, în acest moment.

Planul inițial viza amplasamentul de pe strada Victor Babeș, nr.6 (din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” – foto sus). În urmă cu mai bine de 9 ani, Consiliul Județean concesiona acest teren, în suprafață de circa 7000 de mp, în favoarea firmei Nisco Invest. Această societate s-a angajat, la momentul respectiv, să realizeze un centru multifuncțional, cu spații medicale, parcări, chiar și un heliport (proiectul cu titlul „Akademia Center”). Numai că Nisco Invest a intrat în faliment, iar șantierul stă în paragină ani de zile. Suprafața de 7000 de mp este, însă, insufcientă pentru un spital de tip monobloc, astfel că administrația județeană caută acum să-i atribuie o altă destinație.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.