Închide

Se bucură că a scăpat de ALDE pentru că nu i-a adus niciun beneficiu

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 28, 2019 1 517

Liderul PSD Cluj, Horia Nasra, se bucură că a scăpat de alianța cu ALDE, deși n-ar recunoaște-o deschis, cu subiect și predicat. Un motiv ar fi acela că la alegerile locale din 2016, PSD Cluj le-a facilitat intrarea în Consiliul Local celor doi membri ALDE, Adrian Mureșan și Mihai Drăgoescu, care însă s-au dovedit complet inutili, neaducându-le niciun plus de imagine social-democraților, ori Alianței PSD-ALDE. Un alt motiv pentru care Nasra se bucură că nu mai trebuie să aibă de a face cu ALDE este faptul că nu a reușit să-i intre în grații președintelui ALDE Cluj, deputatul Steluța Cătăniciu. Nu numai că cei doi nu au găsit un front comun de luptă care să-i unească și să le creeze strategii politice comune, dar chiar au fost destule situații în care au intrat în conflict, pe diverse subiecte interne. De altfel, chiar dacă ALDE n-ar fi ieșit de la Guvernare, era greu de crezut că Horia Nasra ar mai fi fost în stare, și în 2020, să încheie o alianță la nivel de Cluj, sau să intre în negocieri cu Steluța Cătăniciu.

Consilierul ALDE, cu un picior în partidul lui Emil Boc

La alegerile din 2016, în mod evident ALDE Cluj și-a demonstrat capacitatea de negociere, reușind să intre la nivel de municipiu cu o listă comună de aleși locali, alături de PSD. Așadar, cu sprijinul PSD, organizația ALDE a obținut două mandate în forul Consiliului Local Cluj Napoca, mandate la care alte partide ar fi putut doar visa, având în vedere majoritatea covârșitoare de voturi încasată de PNL. Numai că din păcate pentru PSD și pentru ALDE, cei doi consilieri locali, Adiran Mureșan și Mihai Drăgoescu, nu s-au remarcat absolut deloc în opoziție, nu au schițat niciodată vreun reproș la adresa primarului Emil Boc, n-au avut nicio inițiativă notabilă și nici n-au făcut vreodată front comun cu colegii lor din PSD, cu care aveau sarcina să colaboreze. Dimpotrivă, consilierul ALDE Adrian Mureșan s-a evidențiat mai degrabă ca un „aruncător de mingi la fileu” pentru liberalul Emil Boc, mai ales în această ultimă perioadă de când nașul său de cununie, Rareș Bogdan, a devenit europarlamentar și lider în conducerea PNL (potrivit informațiilor Actual de Cluj, Mureșan este deja cu un picior în PNL). În alte orașe din țară, în Consilii Locale și Județene, reprezentanții PSD  și cei ai ALDE au reușit să asigure majorități politice care să conteze, care s-au reflectat și în rezultatele electorale obținute în alegeri electorale. Nu este cazul însă la Cluj, unde atât PSD cât și ALDE au scos, la ultimele alegeri, scoruri mult sub estimările din sondaje.

E de înțeles prin urmare că PSD Cluj resimte ca o pierdere, cedarea celor două mandate din forul local în favoarea ALDE, iar mai cu seamă este de înțeles că Horia Nasra nu vrea să mai audă de vreo colaborare cu ALDE, deși n-ar rosti-o în mod deschis. După anunțul privind ieșirea ALDE de la Guvernare, Nasra a postat un mesaj în care-l acuză pe Călin Popescu Tăriceanu de lipsă de responsabilitate:  „ALDE a fugit de responsabilitate şi a ales calea uşoară, calea opoziţiei, înainte de un an electoral complicat. Tot ce s-a întâmplat până acum la guvernare s-a făcut împreună sau cu acordul ALDE. Orice atac al lui Tăriceanu la adresa Guvernului este un atac la adresa propriului partid, având în vedere că miniștrii săi au fost în toate ședințele de guvern în care s-au luat deciziile de guvernare. Greu de respectat cuvântul dat domnule Tăriceanu, greu de respectat…”

Un comentariu

  1. nasra era suparat ca nu era bagat in seama. evident. cataniciu avea intrare in psd 2 nivele mai sus. cine se incurca cu no name horia? asa e cand esti numit si nu ales

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare