Închide

Scriitorul francez Pascal Bruckner vine la Cluj să vorbească despre viitorul Europei, expansiunea islamismului radical şi Rusia. Are programate două întâlniri cu publicul

ActualitateCultură by Kristina Reştea - feb. 05, 2018 0 1308

Scriitorul, filozoful şi eseistul francez Pascal Bruckner vine în această săptămână la Cluj, unde va ţine o conferinţă despre viitorul Europei în contextul expansiunii islamismului radical şi a „Imperiului Rus”.

Conferinţa-dezbatere este organizată de Institutul Cultural Francez din Cluj alături de UBB şi va avea loc marţi, 6 februarie, de la ora 18.00 la Facultatea de Studii Europene. Discuţia va fi moderată de politologul Sergiu Mișcoiu și de Xavier Leroux, directorul Institutului francez Cluj, după care va urma și o sesiune de autografe .

La cererea publicului, scriitorul și eseistul francez Pascal Bruckner se va întâlni încă o dată cu cititorii clujeni miercuri 7 februarie, de la ora 11 la Facultatea de Litere (sala Eminescu) pentru o discuție în limba franceză moderată de prof. univ. dr. Ioana Bican.

„România este esențială pentru supraviețuirea Europei ca civilizație”, spunea recent Bruckner, într-un interviu realizat de scriitorul clujean Gabriel Bota, director artistic al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania.

„România se situează la marginea orientală a Europei. Din punct de vedere cultural însă, ea aparține blocului latin și se bucură de mult timp de o proximitate culturală cu Franța. Aceasta este singularitatea sa: o țară slavă și latină în același timp și care, din punct de vedere geografic, e de asemenea orientată spre Orientul Mijlociu. Ea poate fi un pod între Europa și Rusia, între Europa și Turcia, fără îndoială. Orice țară mediană are funcția de a asigura o tranziție între două blocuri culturale. Ea poartă amprenta universurilor care se întâlnesc în ea și se cunosc prea puțin. În conflictul care ne opune Moscovei și Islamului radical, Bucureștiul este o verigă esențială pentru a înfrâna expansionismul imperiului rus care încearcă să ronțăie noi teritorii, Transnistria în Moldova, Donbass și Crimeea în Ucraina, Abhazia în Georgia, căci obiectivul declarat al lui Putin este de a distruge Europa, pe care o consideră vinovată de accelerarea căderii URSS. Pentru a-l înfrâna de asemenea pe noul sultan Erdogan, preocupat să restaureze Imperiul Otoman, capabil de a se asocia cu cele mai rele grupări teroriste, Statul Islamic și Al Quaeda în Siria și în Irak; simpatizant declarat al Frăției Musulmane și care și-ar dori islamizarea întregii Europe. Trebuie, cu curtoazie însă cu fermitate, să ne opunem despotului din Istanbul. Într-un cuvânt, România este esențială pentru supraviețuirea Europei ca civilizație”, spune scriitorul francez în dialog cu Gabriel Bota. Citiţi AICI interviul integral

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

< Articolul precedent

Articolul urmator >