Închide

Scriitorul francez Pascal Bruckner vine la Cluj să vorbească despre viitorul Europei, expansiunea islamismului radical şi Rusia. Are programate două întâlniri cu publicul

ActualitateCultură by Kristina Reştea - feb. 05, 2018 0 1282

Scriitorul, filozoful şi eseistul francez Pascal Bruckner vine în această săptămână la Cluj, unde va ţine o conferinţă despre viitorul Europei în contextul expansiunii islamismului radical şi a „Imperiului Rus”.

Conferinţa-dezbatere este organizată de Institutul Cultural Francez din Cluj alături de UBB şi va avea loc marţi, 6 februarie, de la ora 18.00 la Facultatea de Studii Europene. Discuţia va fi moderată de politologul Sergiu Mișcoiu și de Xavier Leroux, directorul Institutului francez Cluj, după care va urma și o sesiune de autografe .

La cererea publicului, scriitorul și eseistul francez Pascal Bruckner se va întâlni încă o dată cu cititorii clujeni miercuri 7 februarie, de la ora 11 la Facultatea de Litere (sala Eminescu) pentru o discuție în limba franceză moderată de prof. univ. dr. Ioana Bican.

„România este esențială pentru supraviețuirea Europei ca civilizație”, spunea recent Bruckner, într-un interviu realizat de scriitorul clujean Gabriel Bota, director artistic al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania.

„România se situează la marginea orientală a Europei. Din punct de vedere cultural însă, ea aparține blocului latin și se bucură de mult timp de o proximitate culturală cu Franța. Aceasta este singularitatea sa: o țară slavă și latină în același timp și care, din punct de vedere geografic, e de asemenea orientată spre Orientul Mijlociu. Ea poate fi un pod între Europa și Rusia, între Europa și Turcia, fără îndoială. Orice țară mediană are funcția de a asigura o tranziție între două blocuri culturale. Ea poartă amprenta universurilor care se întâlnesc în ea și se cunosc prea puțin. În conflictul care ne opune Moscovei și Islamului radical, Bucureștiul este o verigă esențială pentru a înfrâna expansionismul imperiului rus care încearcă să ronțăie noi teritorii, Transnistria în Moldova, Donbass și Crimeea în Ucraina, Abhazia în Georgia, căci obiectivul declarat al lui Putin este de a distruge Europa, pe care o consideră vinovată de accelerarea căderii URSS. Pentru a-l înfrâna de asemenea pe noul sultan Erdogan, preocupat să restaureze Imperiul Otoman, capabil de a se asocia cu cele mai rele grupări teroriste, Statul Islamic și Al Quaeda în Siria și în Irak; simpatizant declarat al Frăției Musulmane și care și-ar dori islamizarea întregii Europe. Trebuie, cu curtoazie însă cu fermitate, să ne opunem despotului din Istanbul. Într-un cuvânt, România este esențială pentru supraviețuirea Europei ca civilizație”, spune scriitorul francez în dialog cu Gabriel Bota. Citiţi AICI interviul integral

 

 • < Articolul precedent

  Articolul urmator >

  author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare