Închide

Școală „la gata”. USR îi propune primarului Boc ca administrația să cumpere pentru elevii clujeni sediile scoase la vânzare de facultatea privată Dimitrie Cantemir

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 08, 2022 0 322

Liderul consilierilor locali USR, Adriana Cristian, a cerut primarului Emil Boc să profite de intenția Universității Creștine Dimitrie Cantemir de a-și vinde clădirile din Cluj-Napoca, mai ales că Primăria trebuie să asigure o soluție alternativă pentru circa 1000 de elevii de la Liceul Emil Racoviță, unde urmează o modernizare a întregii baze de învățământ. Recent, media locală a scris că entitatea a scos la vânzare  sediul Facultății de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca  (cu circa 2 milioane de euro), și un alt imobil din zona Gării (cu circa 3 milioane de euro). Edilul Emil Boc a arătat că, împreună cu specialiștii din Primăriei, analizează și o astfel de soluție, însă a arătat că doar unul dintre sedii, fiind în zonă protejată, poate fi achiziționat utilizând exercitarea dreptului de preempțiune de către administrația locală.

„Pentru că și noi căutăm soluții, am văzut în presă că sediul Facultății de Drept de la Universitatea Dimitrie Cantemir este pe piață, am înțeles că sunt chiar două, la prețuri decente comparativ cu banca BCR de pe strada Barițiu (scoasă la vânzare cu circa 5 milioane de euro, pentru care Primăria a decis să își exercite dreptul de preempțiune – n.red.), la spații similare, și aș vrea să vă solicit să luați în calcul să folosiți dreptul de preemțiune pentru a ne manifesta și noi intenția de achiziție a acestor spații, asta mai ales în condițiile în care știm că avem o problemă cu locurile în școli și vine un proiect foarte important, cel care presupune mutarea a 1.000 de elevi de la Liceul Nicolae Bălcescu pe perioada amenajărilor care sunt mari Din câte știm, în momentul de față nu există un alt spațiu, aceea este o instituție de învățământ și cred că ar fi bine să nu pierdem această ocazie”, a spus Adriana Cristian în ședința de miercuri.

Primarul Emil Boc a arătat că e la curent, alături de specialiștii din Primărie, cu privire la faptul că Universitatea Dimitrie Cantemir și-a scos la vânzare clădirile din Cluj-Napoca, însă a precizat că doar unul dintre sedii se află în zona protejată a orașului și pentru acesta se poate exercitat dreptul de preempțiune pentru achiziția sa.

„Și noi am urmărit această informație, pentru că subiectul este de interes și pentru noi. Sunt patru clădiri la Dimitrie Cantemir, unul singur dintre sedii intră sub incidența dreptului de preemțiune, fiind în zona de monumente. Acela îl urmărim cu luneta și vedem după aceea, în funcție de costuri, venim și facem analize, dar intenția noastră este aceasta, în direcția pe care și dumneavoastră ați menționat-o. Nevoia e clară, nu e cazul să o mai justificăm în plus, totul este doar de natură financiare și vom încerca să găsim soluții”, a delcarat Emil Boc.

Mai mult, Adrian Cristian a indicat primarului că municipalitatea poate cumpăra clădiri și de pe piața liberă cu ajutorul Consiliului Local care poate foarte ușor să își asume o hotărâre în acest sens, mai ales că proprietățile scoase la vânzare sunt mult mai ieftine decât achiziții deja asumate de administrația locală.

sursă foto: gazetadecluj.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu