Schimb de replici între președintele Academiei Române și ministrul Educației, ambii foști rectori la UBB
Educaţie by Actual de Cluj - apr. 15, 2025 0 126

Ministrul Educației, Daniel David, și președintele Academiei Române, Ioan Aurel-Pop, au avut o confruntare de idei la o conferință, asupra unui subiect care a revenit în atenția publică și care a stârnit adesea polemici: Este bun sau rău globalismul?
„Cum s-a transformat sensul cuvântului „patrie” în ultimii 100 de ani și ce mai înseamnă el astăzi pentru tinerii români?”. Aceasta a fost întrebarea adresată de moderatoarea conferinței „Vizionarii”, care a avut loc sâmbătă seară, la Cluj, întrebare ce a stârnit o dezbatere între cei doi invitați privind globalismul, relatează hotnews.ro.
După ce a explicat care este viziunea sa de istoric asupra conceptului de „patrie”, președintele Academiei Române, Ion Aurel Pop, a spus că „unii cred că astăzi lumea s-a modificat în așa măsură încât nu mai e nevoie de patrii”.
„Ne-am globalizat și vom trăi mai bine într-o patrie numită Planetă. Dar nu se poate. Au încercat de-a lungul timpului mulți. Prima formă de globalizare a Europei a fost Imperiul Roman, care s-a întins pe trei continente, de fapt, nu numai în Europa. Era o formă mondială, dacă vreți. Apoi au fost noțiuni înglobante, mari instituții: Biserica, Imperiul Romano-German în Evul Mediu, experimentul sovietic prin care am trăit noi. Eu când eram copil, scria ‘Proletari din toate țările, uniți-vă’ și poporul muncitor unic care va domni în toată lumea și va vorbi o singură limbă, limba rusă (…)”, a mai spus acesta.
Câteva minute mai târziu, ministrul Educației, Daniel David, și-a exprimat propria opinie despre globalism.
„Vedeți, este o modă, uitați-vă în jurul nostru, toată lumea este anti-sistem. Și politicienii toți devin anti-sistem. Toată lumea este anti-globalistă. Noi vorbim aici de echilibru – foarte important, repet: lumea se schimbă în jurul nostru. Să menținem, să stăm în echilibru. Când am văzut toate aceste lucruri, în care oamenii trec dintr-o extremă în alta, după ce erau mari globaliști, acum devin anti-globaliști, după ce erau oameni ai sistemului, devin oameni anti-sistem, eu am zis public și m-ați auzit probabil în ultimele săptămâni, tocmai pentru a aduce o zonă de asta de echilibru: ‘Eu sunt un om al sistemului’”, a subliniat Ministrul Educației.