Închide

Scandal la Academia Română filiala Cluj, un angajat trimis în judecată pentru fals în înscrisuri într-un proiect cu bani europeni, prejudiciu de zeci de mii de euro

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 07, 2020 0 1884

Scandal la Academia Română filiala Cluj, unde un angajat a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri.

Un cercetător științific angajat la Academia Română filiala Cluj ca asistent manager în cadrul a două proiecte europene a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar și pentru participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, și aceasta în formă continuată.

Mai exact acesta ar fi decontat deplasări inexistente pe baza unor documente falsificate, prejudiciul cauzat astfel fiind de peste 340.000 de lei, adică peste 71.000 de euro.

Iată ce au reținut procurorii în rechizitoriu:

În cadrul a două proiecte finanţate din fonduri nerambursabile („Ştiinţele socio-umaniste în contextul evoluţiei globalizate – dezvoltarea şi implementarea programului de studii şi cercetare postdoctorale” şi „Programe postdoctorale pentru dezvoltarea durabilă într-o societate bazată pe cunoaştere”), derulate în perioada 21 februarie 2012 – 23 februarie 2016, inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru ar fi coordonat o activitate infracţională care a avut drept scop obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul naţional.

În contextul menţionat mai sus, în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetele alocate proiectelor, inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru, în calitate de asistent manager în ambele proiecte, ar fi dezvoltat un mecanism prin care au fost decontate în mod nelegal deplasări fără o justificare reală.

În acest sens, inculpatul ar fi menţionat în rapoartele întocmite activităţi care nu erau prestate, deplasări care nu aveau legătură cu proiectul, respectiv deplasări neefectuate în realitate.

Rambursarea cheltuielilor aferente acestor „deplasări” ar fi fost efectuată în baza unor documente justificative (deconturi de cheltuieli, cereri de aprobare a mobilităţii în state membre ale UE, declaraţii pe proprie răspundere, facturi etc.), ce ar fi fost falsificate de inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru în complicitate cu alte trei persoane, reprezentanţi ai unei societăţi comerciale ce avea ca domeniu principal de activitate „activităţi ale agenţiilor turistice”.

Ulterior, aceste documente ar fi fost înaintate managerului de proiect care, fără vinovăţie, le-ar fi dat mai departe spre decontare.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri nerambursabile de 342.240 lei, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a popririi asupra sumelor de bani prezente şi viitoare din conturile deschise la o unitate bancară pe numele inculpatului Simon Simion Ioan Alexandru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu doi dintre reprezentanţii societăţii comerciale, cu activitate în turism, pentru săvârşirea unor infracţiuni de complicitate la participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În prezenţa apărătorilor aleşi, cele două persoane au declarat expres că recunosc comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică şi sunt de acord cu pedepsele aplicate şi cu forma de executare, respectiv:

– 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat,

– 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-le pe cele două persoane, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare