Închide

Sărbătoare într-o comună din Cluj, cu goțoi și paparude

Din județ by Actual de Cluj - iun. 09, 2020 0 118

A fost veselie mare duminică la amiază de Rusalii, in satul Pădurenii din comuna Mintiu Gherlii. Câțiva localnici duc mai departe tradiția și obiceiurile locului, cunoscut popular Țop, relatează gherlainfo.ro.

De Rusalii se organiza în fiecare an la Mintiu Gherlii, la Batin, Mănăstirea, Unguraș și la Țop sărbătoarea Împănatul Boului. Pandemia a făcut ca manifestările publice, cu spectacole artistice, mici și bere, să fie anulate în 2020. Însă oamenii nu au renunțat la obicei și l-au perpetuat simplu, ca pe vremuri, pe ulițele satului.

Au lipsit anul acesta călăreții îmbrăcați în costume populare, care deschideau calea boului împodobit cu cununi de flori, dar la Țop au fost prezente paparudele. Oamenii au ieșit în porțile caselor și s-au distrat copios.

Goțoiul, îmbrăcat în frunze, din cap până în picioare, a apărut însoțit de apărătorii săi. Tradiția spune că este un ritual de alungare a spiritelor rele. Sătenii încearcă să alunge Goțoiul cu apă, în timp ce paparudele, ori paparujii, cum spun localnicii, îl apără cu bețe lungi, cu cârpe la capete și cu care îi pleznesc pe „atacatori”.

Ținutele sunt spectaculoase: coifuri, platoșe, apărători de mâini și de picioare, toate făcute din scoarță de cireș. Alaiul zgomotos este însoțit și de un om cu o vuvuzea și cu o tașcă, făcută tot din scoarță de copac. Sătenii îi dădeau pe vremuri ouă, iar în timpurile mai moderne, câțiva lei, drept recompensă pentru spectacolul oferit.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare