Închide

Sărbătoare care are loc de aproape două secole, duminică la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 05, 2017 0 321

O sărbătoare care are loc cu regularitate de aproape două secole are loc în weekend la Cluj.

E vorba de sărbătoarea de la Crucea Iancului, ce are loc de aproape 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu și a moților ce au participat la revoluția din 1848. În acest an sărbătoarea are loc duminică și debutează la ora 11 cu o slujbă de pomenire la monumentul lui Avram Iancu, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori, dar și de discursurile oficialităților.

Sărbătoarea continuă la ora 13.30 cu un spectacol folcloric, în care vor evolua soliştii Vasile Coca, Ionuț Langa, Mariana Morcan, Amalia Codorean Chindriș, Adriana Irimieș, Oana Carmen Bozga, Ioana Breda Morar, Andra Mariș, Anamaria Mariș, Livia Maria Hetea Danciu, Marinela Purcel, Ioana Budaie, Ioana Petran și Mihai Badiu. De asemenea, în fața spectatorilor, vor veni Grupurile „Izvoare”, „Glasuri Ardelene”, „Nepoții Iancului” – Mărișel și Ansamblurile „Cununița Apusenilor” – Gilău, „Cununa Someșană” – Florești și „Craii Apusenilor” – Beliș, alături de „Taragotiștii din Mărișel”.

Sărbătoarea care are loc aici în fiecare an adună mii de persoane din zonă – Bihor, Cluj și Bistrița Năsăud, dar și Alba ori Hunedoara. Pe platoul străjuit acum de monumentul Crucea Iancului s-au desfăşurat două bătălii, în februarie şi martie 1849.

Tehnic sărbătoarea de la Crucea Iancului e organizată regulat doar de o jumătate de secol, dar sporadic aceasta e marcată încă din 1850.

Displaying Invitatie.jpg

Nici un comentariu

Scrie un comentariu