Închide

Șantierul de pe cele zece străzi din zona Kogălniceanu este la 65%. Primăria anunță că lucrările vor fi gata în a doua parte a anului, adică peste termenul de contract

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 23, 2023 0 301

Oficialii Primăriai au anunțat, după o vizită pe șantierul de pe strada Kogălniceanu (modernizarea a zece artere din centrul Clujului), că șantierul este la 65% și va fi finalizat în a doua partea a acestui an. Lucrările au fost contractare în 2021, de șantierul ocupându-se Astor Com și Regia Autonomă a Domeniului Public (entitate în subordinea Consiliului Local). Termenul anunțat pentru finalizarea lucrărilor a fost de 19 luni (de la ordinul de începere a lucrărilor care a fost data în vara lui 2021, luna iulie).

Vizita pentru evaluara lucrărilor din proiectul de modernizare aflat în șantier în centrul Clujului (str. Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac) a avut ca scop și lămurirea situației grupului statuar Școala Ardeleană, situat lângă sediull UBB, statuie a cărei coborâre la nivelul pavajului nu a fost pe placul Consiliului Civic Local care a cerut la începutul anului ca statuia să stea pe soclul ei inițial.

„Având în vedere discuțiile și pozițiile exprimate în cadrul dezbaterii publice a bugetului municipiului Cluj-Napoca, a pozițiilor exprimate de Universitatea Babeș-Bolyai și a solicitărilor din spațiul civic local, am solicitat proiectantului și constructorului modificarea soluției inițiale din concursul de soluții (la sol) și amplasarea pe SOCLU a Grupului statuar „Școala Ardeleană”. De asemenea, am solicitat ca soluția propusă (cu soclu) să se integreze în spațiul arhitectural și urban existent din perspectiva materialelor utilizate și a dimensiunilor grupului statuar. Având în vedere poziționarea sediului Universității Babeș-Bolyai pe strada Mihail Kogălniceanu, în această zonă va fi integrată o reprezentare de omagiu pe „covorul” destinat accesului în clădirea Universităţii dedicat rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. De asemenea, pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale”, a scris primaurl Emil Boc pe pagina sa de Facebook, după vizita pe șantier.

Potrivit primarului, proiectul din zona Kogălniceanu aduce pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată, pe care accesul pentru mașini să fie deschis doar riveranilor sau în situații de urgență, iar bicicliștii vor putea circula la comun cu pietonii, în așa numitul concept de „shared space”. De asemenea, a mai arătat Boc, se vor planta peste 250 arbori, sistemul de iluminat va fi modernizat cu tehnologie LED și se vor amplasa stații de încărcare pentru mașini electrice, trotinete și biciclete electrice, precum și rastele pentru parcarea bicicletelor.

Șantierul de modernizare a început în iulie 2021, când Primăria a dat ordinul de începere a lucrărilor. Acum, potrivit primaurlui, lucrările au ajuns la 65%.

Pentru proiect, Primăria are o finanțare din fonduri europene de  48.721.315,94 lei (aproximativ 10 mil. Euro).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu