Închide

Șantier nou în centrul Clujului. O bucată din Piața Unirii devine pietonală anul acesta. Cum va arăta

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 01, 2016 1 7977

O piață centrală cu o zonă pietonală adevărată, cu copaci de aceleași dimensiuni, ca cei de pe B-dul Eroilor. Asta urmează să apară anul acesta la kilometrul 0 al orașului. Ofertantul de pe locul doi ca preț a câștigat contractul pentru lărgirea zonei pietonale din Piața Unirii. Licitația lansată de primăriei încă din toamna anul trecut a fost atribuită la finalul săptămânii trecute. După perioada de contestații se va semna contractul, urmând ca lucrările de continuare a proiectului de pietonalizare a pieței de la kilometrul 0 din Cluj să înceapă în primăvară.

Antrepriza de Reparații și Lucrări din grupul Strabag, Diferit, Kiat Grup, Norconforest, firmele mari de construcții de pe piața clujeană care lucrează deja cu primăria au depus oferte pentru contractul de 9,9 milioane lei pentru continuarea proiectului de modernizare a Pieței Unirii. Administrația locală a primit aceste oferte în luna septembrie 2015, când a fost termenul limită pentru ofertare. Licitația a fost atribuită abia anul acesta, mai precis vineri. După aproape patru luni.

Contactul a fost atribuit ofertantului de pe locul II ca ofertă financiară, Antrepriza de Reparații și Lucrări din grupul Strabag, la valoarea de peste 7,9 milioane lei. „Ofertantul de pe locul I, Kiat Grup care a avut o ofertă de 7.083.523 lei a fost descalificat deoarece nu respecta caietul de sarcini”, au spus reprezentanții Primăriei.

După perioada de contestații, primăria urmează să semneze contractul și, dacă nu vor fi probleme sau întârzieri generate de contestații, lucrările de continuare a modernizărilor din Piața Unirii vor începe în această primăvară. Acest fapt a fost confirmat și de primarul Emil Boc care a pus zona pietonală pe lista de priorități a administrației locale de la început de an.

Piata Unirii - vedere de ansamblu in proiectul Planwerk

Piata Unirii – vedere de ansamblu in proiectul Planwerk

Piata Unirii - latuta de vest - simulare Planwerk

În 2014, primăria a pus un stat nou de asfalt pe latura de vest a pieței unirii, înainte de derularea Zilelor Maghiare și a fost criticată de societatea civilă. Așa că, oficialii primăriei au anunțat la începutul anul trecut să intenționează să reamenajaze latura de vest a pieței Unirii, ca zonă pietonală, așa cum a fost propusă încă de acum șase ani prin proiectul Planwerk care a câștigat un concurs de soluții pentru pietonalizarea Eroilor-Piața Unirii, în 2005. Din acest proiect, administrația clujeană a reușit să pună în operă doar semipietonalizarea Eroilor și amenajarea zonei centrale a pieței.

O piață centrală mai frumoasă, cu copaci de aceleași dimensiuni ca pe B-dul Eroilor

Pentru continuarea proiectului de pietonalizare din Piața Unirii, primăria a contractat serviciile biroului de proiectare Planwerk care s-a ocupat de adaptarea proiectului din 2005. Arhitectul Eugen Pănescu din cadrul biroului explica pentru Actualdecluj.ro că s-a păstrat ideea inițială de a folosi diferența de nivel între trotuar și piață pentru amenajarea de terase și locuri de stat pentru public. De asemenea, copacii din piață vor fi triați și se vor face plantări, latura de vest va deveni pietonală, iar celalte laturi vor fi amenajate, atât la nivelul carosabilului cât și a trotuarelor.
Potrivit proiectului, se vor planta în Piața Unirii 33 de arbori noi și se vor menține 7 dintre copacii existenți. Vor apărea 14 noi arbori pe vest, 14 pe est, 3 vor fi păstrați pe sud, 3 pe nord și unul mare în parcare. “Vor fi păstrați 7 din 39 arbori existenți. Deci la număratoarea finală, situația e asemănătoare, însă calitatea e foarte diferită. O parte dintre copacii „existenti” azi sunt de fapt doar trunchiuri, cu coroana maltratată, sau înlolcuiți pe parcurs cu alții noi cu diametru nesemnificativ. Deci eu zic ca va fi mai bine. Arborii noi vor fi tei”, menționa arhitectul.

sursa foto: Planwerk

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.