Închide

Sâmbătă noaptea se pune în scenă o piesă de teatru la muzeul etnografic al Transilvaniei, din Cluj, de Noaptea Muzeelor

Actualitate by Actual de Cluj - mai 08, 2023 0 212

Sâmbătă noaptea se pune în scenă o piesă de teatru la muzeul etnografic al Transilvaniei, din Cluj, de Noaptea Muzeelor.

Sâmbătă evenimentele la muzeu încep la ora 18, ultima intrare e permisă la miezul nopții. Programul include expoziția ”Redutele culturale din Transilvania și Banat”, o expoziție Expoziția foto-documentară realizată de specialiștii din Cluj-Napoca ce urmărește să pună în evidență cu ajutorul fotografiilor de arhivă, care a fost rolul acestor instituții de cultură de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalități ale vremii au trecut pragul acestor ”Redute”. ”În expoziție vor fi punctate, concret, datele cele mai semnificative din istoria fiecărui edificiu cultural prin apelul la sursele bibliografice puse la dispoziție de fiecare instituție”, arată instituția de cultură. Expoziția cuprinde 20 de panouri cu dimensiunea de un metru pătrat pe care sunt expuse fotografii ale fiecărei clădiri, însoțite de texte explicative și de trimiteri la sursele de informare. Întrucât există o redută culturală și la Sighetu Marmației, de care echipa de proiect a aflat mai târziu, sunt incluse pe patru panouri informații și fotografii cu istoricul și importanța acestei clădiri.

Vizitatorii pot admira sâmbătă și expoziția ”Un univers de basm în miniaturi” cu jucării, case de păpuși reprezentând interioare cu modul de viață al țăranilor și al micilor meșteșugari, din localitatea maghiară Völgység-Hegyhát, în miniatură. Piesele expuse aparțin artistei plasice Éva Áment.

De asemenea e deschisă expoziția ”Flori de soare”, cu peisaje pictate din Munții Apuseni. E programat spectacolul de teatru ”Oameni. De vânzare”, la ora 19, susținut de Teatrul German de Stat Timișoara. Spectacolul ”Oameni. De vânzare” este un proiect de teatru documentar, care reunește filmul, teatrul și fotografia. În timp ce propaganda oficială avertiza asupra ”abisurilor” lumii libere, în spațiul românesc avea loc probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea, după cum arată instituția de cultură. ”Oameni. De vânzare” expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane. ”Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiesc și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii lui”.

Noaptea Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, aflat în acest an la a 19-a ediție. Muzee din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte. În acest an Noaptea Muzeelor e sărbătorită în toată Europa în 13 mai.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare