Închide

Salariul minim european, introdus și în România. Venitul minim pe economie trebuie să se încadreze în cel puțin 50% din salariul mediu

Economie by Actual de Cluj - iun. 21, 2024 0 158

Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, anunță Ministerul Muncii. Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgență.

Aceasta în condițiile în care legislația europeană obligă statele membre să finalizeze în acest an transpunerea Directivei UE privind salariul minim adecvat și să aplice normele, începând cu 15 noiembrie.

“Introducem azi salariul minim european în România, în concordonță cu directiva europeană și după consultări cu partenerii sociali. De fapt, urmărim protejarea puterii de cmpărare”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern în care se apropă proiectul. De fapt, guvernul României trebuie să respective normele europene și are obligația să se ocupe de această temă pentru a bifa Jalonul 392 din PNRR. Formula salariului minim european prevede ca salariul minim pe economie să se încadreze în cel puțin 50% din salariul mediu.

De la 1 iulie, salariul mini se majorează de la 3300 de lei la 3700 de lei, majorare de care vor beneficia 1,8 milioane de angajați, conform premierului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu