AcasăActualitateS-au tăiat copacii de lângă Parcul Etnografic din ...
S-au tăiat copacii de lângă Parcul Etnografic din Hoia. Civicii: „Erau în drum. Al progresului condus de administraţia smart”. Proiectanții extinderii muzeului: „cei mai mulți erau uscați, ceilalți erau infectați irecuperabil”
Mai mulți copaci de pe aleea de lângă Muzeul Etnografic au fost tăiați din zona Hoia la începutul lunii octombrie. Clujenii au sesizat situația pe rețelele de socializare, iar civicii din Cluj au criticat acțiunea. Proiectantul care se ocupă de proiectul de extindere a Parcului Etnografic a arătat cu imagini că cea mai mare parte a copacilor erau uscați, iar ceilalți erau infectați irecuperabili cu vâsc. Consiliul Județean va planta săptămâna viitoare 120 de copaci în zona muzeului etnografic din Hoia.
”De pe Aleea Muzeului Satului, secția în aer liber, se taie arbori. Unii uscați, adevărat, dar alții falnici și încă în putere. L-am întrebat pe un tăietor de ce. “Doamnă, Ocolul Silvic… E adevărat că nu toți sunt uscați, dar mai cad crengi pe mașini…”, a fost răspunsul. Cad crengi pe mașini, oameni buni! Nici măcar nu e loc de parcare acolo! Dar mașina e mai importantă decât copacul. Ea ne înfrumusețează peisajul, ne dă oxigen și ne apără vara de soare. Mașina, în România, e Dumnezeu”, a scris Anca Hațiegan pe Facebook la începutul lunii. Aceasta a semnalat că în curând aleea de la muzeul satului va deveni aleea muzeului mașinilor și a postat o serie de imagini cu copacii tăiați.
Un arhitect implicat în inițiativa Someș Delivery, Mariu Moga, a sesizat și el la câteva zile distanță, tot pe Facebook, situația copacilor tăiați din zona pădurii Hoia și a postat imagini care atestau tăierile efectuate.
Alți civici din Cluj au criticat administrația din Cluj pentru astfel de acțiuni. „Erau în drum. Al progresului condus de administraţia smart”. Proiectanții extinderii muzeului: „cea mai mare parte erau uscați, ceilalți erau infectați irecuperabil”, a scris lectorul Cornel Vîlcu.
Arhitecta Alice Oprică, cea care se ocupă de proiectul de extindere al Parcului Etnografic Romulus Vuia în baza unui contract câștigat prin concurs de soluții cu cei de la Consiliul Județean, a anunțat public că cea mai mare parte a copacilor din Hoia erau uscați, iar restul erau infectați irecuperabil cu vâsc. „După cum se vede din poze, infecția cu vâsc e letală pentru arbori. Din păcate, infecția de vâsc e contagioasă, să sperăm că nu a ajuns la Pădurea Hoia”, a afirmat arhitecta. Aceasta și-a susținut punctul de vedere și cu o serie de imagini care arătau copacii uscați sau infectați de pe aleea Muzeului Etnografic.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a spus că planul de extindere al muzeului implică plantări de copaci și nu încurajează în nici un fel tăierile de arbori. „Am semnat deja un contract pentru amenajarea pajiștii din zona parcului etnografic. De săptămâna viitoare urmează să înceapă plantările. În total urmează să se planteze circa 120 de arbori”, a spus oficialul.
Se vor planta pini de oregon, pini negri, pini de pădure, platini dar și carpeni cu un diametru de 25-30 de centimetri măsurat la 1,30 metri de sol.
Mai precis, se vor realiza barierele vegetale dintre Parcul Romulus Vuia și Muzeul Etnografic,dar și plantări în zona pajiștii de est din zona aleii muzeului. De pe aliniamentul propus spre împădurire (vezi mai jos zonele) se vor defrișa doar arborii cu peste 50% din coronament uscat sau cei spontani cu circumferința trunchiului sub 10 cm. Plantările presupun o investiție de peste 400.000 de lei.
Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014.
A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.