Închide

S-au reluat marșurile-protest în centrul Clujului. Sâmbătă s-a scandat pentru știință și cercetare

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 22, 2017 0 758

Peste 50 de persoane s-au adunat sâmbătă de dimineața în piața centrală a orașului pentru a parcurge traseul clasic – scurt de proteste (Eroilor, Piața A. Iancu — Bulevardul 21 Decembrie 1989 — Piața Unirii) și au militat pentru știință și pentru finanțare cu mai mulți bani a cercetării din România. Marșul pentru Știință este o acțiune care se derulează concomitent în peste 600 de orașe ale lumii și a fost inițiat la Washington, iar Clujul s-a aliniat respectivei acțiuni prin inițiativa asociației Ad Astra.

Cei care s-au adunat în Piața Unirii au vrut să semnaleze faptul că cercetarea trebuie finanțată corespunzător. Potrivit lui Marius Miclăuș, doctor în biologie moleculară, cercetarea în România e în colaps, țara noastră fiind la coada UE. Adică se alocă sub 0,5% din PIB, similar cu cât se alocă în Cipru. Miclăuș a mai spus că factorul politic trebuie responsabilizat în așa fel încât să-și amintească că din 2008 s-a promis că educația și cercetarea vor primi 6%, respectiv 1% din PIB, alocări financiare.

sursa: March for Science Romania (Facebook)

În plus, cercetătorii care s-au adunat și au mărșăluit prin centrul orașului au mai ținut să penalizeze curentele formale pe Internet cum este cel împotriva vaccinării copiilor și și-au îndemnat colegii să iasă din mediul academic și să ofere explicații științifece celor care se îndoiesc de beneficiile științei.

Oamenii au adus și pancarte cu mesaje pro știință și cercetare.

sursa: March for Science Romania (Facebook)

sursa: March for Science Romania (Facebook)

Marșul s-a desfășurat pe traseul Piața Unirii — Bulevardul Eroilor — Piața A. Iancu — Bulevardul 21 Decembrie 1989 — Piața Unirii.

Marșul pentru știință a fost organizat de Asociația Ad Astra, partener al evenimentului global „March for Science”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare