Închide

S-au bătut în cuie noi vechile parcaje propuse în centrul orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 07, 2016 0 472

Administrația și-a asumat să nu renunțe la eliberarea de abonamente nenominale de parcare în centrul orașului până când nu face cel puțin trei parkinguri. În raportul final al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD Cluj-Napoca, cel care trebuie să aducă binele și banii pentru transportul și traficul din oraș în intervalul 2016-2030) administrația și-a asumat că face trei parkinguri cu 1400 de locuri în centrul Clujului. Toate cele trei sunt proiecte deja împotmolite ale primăriei clujene.

Unde sunt preconizate parcările:

1.Parkingul subteran din Mihai Viteazu, proiect controversat, atribuit (cu concesiune de teren firmei Cogedir), anulat, apoi reluat după ce firma a câștigat acest drept în instanță (cu condiția primariei ca aceștia să renunțe de daunele de câteva milioane bune de euro pentru care mai au un proces). Ultima variantă a primarului privind această parcare era că administrația poartă negocieri cu firma pentru ca parkingul să se realizeze. Aceasta în vara, apoi în toamna anului trecut.

În PMUD CLuj-Napoca, parcarea din Mihai Viteazul apare cu 700 de locuri și este estimată la peste 35 de milioane de euro. Deci un cost de amenajare per loc de parcare de aproape 43.000 de euro.

2. Parking subteran Piața Avram Iancu, estimat la 300 de locuri de parcare și o investiție de 15 milioane de euro. Acest parking e respins de Mitropolia Clujului, având în vedere amplasarea Catedralei ortodoxe în această piață, iar primăria n-a reușit să ajungă la un acord cu înalții ierarhi. Tot în zonă s-a mai vehiculat un proiect de parcare subteran, ba s-a mai adus la primărie o firmă care voia să construiască această parcare undeva în zona Cadei Învățătorului (clădirea roșie, vizavi de parcul Ștefan Cel Mare și teatru). Cu Sindicatul Liber din învățământ, cei care dețin imobilul, primarul Emil Boc spunea că a intrat în negocieri, tot anul trecut, însă nici de acest proiect nu s-a mai auzit nimic.

3. Parcare supraterană strada Avram Iancu, cu circa 400 de locuri și 10 milioane de euro investiție. Și acest proiect avea nevoie de un teren privat despre care primarul Emil Boc declara că e mult prea scump pentru a fi cumpărat de primărie.

Cei 60 de milioane de euro necesari amenajării celor trei parcări – presupunând că există terenuri și că se pot chiar amenaja-urmează să fie găsiți din fonduri europene, guvernamentale sau locale, însă experții PMUD Cluj-Napoca recomandă ca să fie asigurați prin parteneriate publice-private.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare