Închide

S-a lansat concursul de soluții pentru crearea celui mai mare parc din Cluj. Proiectantul parcului va fi ales în februarie 2021

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 20, 2020 0 818

Competiția pentru amenajarea Parcului Est pe 45,5 ha în Cluj va avea loc în februarie 2021. Primăria a anunțat calendarul competiției și juriul care va alege câștigătorul. Concursul va fi organizat de Ordinul Arhitecților din România, organizație contractată de municipalitate în acest sens și are ca dată limită pentru depunerea proiectelor ziua de 29 ianuarie 2021.
Locul I înseamnă un contract de proiectare de peste 6,2 milioane lei, locul II înseamnă un premiu de 120.000 lei iar locul III va fi premiat cu 60.000 lei.
Parcul Est va fi cel mai mare parc creat în Cluj-Napoca și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP dar și o zonă umedă unică pentru mediul urban. Oportunitatea amenajării acestei zone a fost semnalată încă din anii 60-70, când au fost propuse mai multe proiecte de valorificare a oglinzilor de apă și transformarea unui sit mlăștinos într-un spațiu de agrement. Proiectele nu s-au mai realizat, cu excepția înființării pepinierei Becaș. În schimb, în zona lacurilor s-a construit masiv și mult. Societatea civilă din Cluj a cerut de câțiva ani încoace crearea acestui parc, mai ales că Primăria dorea să facă în zonă un aquapark, potrivit unui proiect din 2018 la care s-a reununțat între timp.
Pentru tema de concurs, Primăria a făcut dezbateri publice și a contractat Ordinul Arhitecților pentru a elebora această temă.
Arhitectul Kazmer Kovacs, cel care s-a ocupat din partea Ordinului Arhitecților de scrierea temei pentru concursul de soluții în vederea creării Parcului Est, a spus la dezbatarea publică organizată în februarie anul acesta că viitorul parc va fi realizat cu intervenții minimale, cu ocrotirea florei și a faunei, cu dezvoltarea de relații funcționale în interior și rezolvarea problemelor legate de accesibilitate și racordarea la rețeaua de transport public. Parcul urmează să concentreze eventualele amenajări administrative periferice la margine. La fel și parcările. Tot spre exterior urmează să se realizeze locuri de joacă. În interior urmează să fie spații plantate sub forma unor grădini urbane care să fie ancorate în specificul locului și să nu deranjeze viețuitoarele.”Ca să înțelegem mărimea acestui parc, el înglobează 740 terenuri de tenis sau 70 de terenuri de fotbal”, a mai spus arhitectul. El a oferit atunci și câteva modele de parcuri din Europa, printre care și Rezervația Văcărești din București, pentru ca toată lumea să înțeleagă cum trebuie dezvoltat parcul din Cluj.
Potrivit Primăriei, tema care stă la baza concursului de soluții lansat pentru acest parc detaliază funcțiunile preconizate, subliniind imperativul de protecție a habitatului sălbatic existent. „Parcul Est va avea și funcțiuni de loisir, specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigație, alimentare cu apă, energie etc. – dar și amenajări pentru practicarea sportului în aer liber, precum terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor, prin construirea unei clădiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori (copii și adulți) – peste 3.000 mp). Pe lângă aceste amenajări, se propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. De asemenea, porțiuni ale peluzei trebuie proiectate astfel încât să poată fi instalate cu ușurință alte suprafețe precum patinoare sau terenuri pentru activități sportive de iarnă (pe o suprafață între 3.000 și 5.000 mp). Tăierea arborilor maturi este strict interzisă, cu excepția celor care pun în pericol siguranța cetățenilor iar viitorul sistem de iluminat trebuie să respecte anumite proprietăți (stâlpii să aibă o înălțime de maximum 4 m, iar lumina să fie dirijată în jos pentru a nu disturba comportamentul păsărilor). Protecția habitatului sălbatic existent reprezintă prioritatea prezentului demers de proiectare, înaintea oricărui alt aspect funcțional”, a anunțat primarul Emil Boc pe Facebook.
El a adăugat că s-a ținut cont de voința clujenilor care au cerut în această zonă un parc și nu un aquapark, așa cum dorea municipalitatea să amenajeze potrivit unui proiect din 2018.
Primăria a aplicat și un chestionar online la final de 2019 prin care oamenii au fost întrebați ce își doresc de la viitorul Parc Est, iar majoritatea au optat pentru realizarea unui parc cu intervenții minimale, cu ocrotirea florei și a faunei și rezolvarea problemelor de accesibilitate a zonei la pachet cu racordarea la rețeaua publică de transport.

Proprietarii de terenuri de pe amplasamentul căruia urmează să se realizeze parcul au condamnat public faptul că Primăria vrea să îi exproprieze la prețuri de nimic și că le-a făcut terenurile verzi din „pix” ca să poată să le ia terenurile proprietate pentru care s-au luptat ani în șir, cu costuri enorme, ca să le primească înapoi.

Un termen realist pentru începerea lucrărilor este peste 3  ani, după cum a estimat directorul din Primărie Ovidiu Câmpean.

Concursul de soluții pentru crearea Parcului Est pe cele 45,5 hectare a fost lansat în 20 octombrie 2020. Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană.

Care e calendarul competiției
Dată limită prefare proiecte 29.01.2020, ora 16.00
Jurizarea proiectelor se desfășoară între 05 și 07.02.2021
Anunț oficial câștigător: 08.02.2021
Publicarea Rezultatelor pe Site-ul oficial al competiției 09.02.2021
Data limită depunere contestații 20.02.2021
Cine face parte din juriu 
– arhitect peisagist Catherine Mosbach – Fondator Mosbach Paysagistes, Paris, Franța
– arhitect peisagist Peter Veenstra – Cofondator al biroului LOLA Landscape Architects, Rotterdam, Olanda
– geograf Catherine Franceschi-Zaharia – Paris, Franța
– arhitect Ligia Subţirică – Reprezentant al Autorității Contractante, Cluj-Napoca, România
– arhitect Şerban Țigănaş – Secretar al Uniunii Internaționale a Arhitecților – UIA, Reprezentant al Filialei Teritoriale OAR Transilvania, Cluj-Napoca, România
– arhitect Toader Popescu – Lector universitar, Departamentul de Istoria & Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”, Bucureşti, România
– arhitect Radu Tudor Ponta – Cofondator al biroului Republic of Architects, conferențiar universitar, Departamentul de Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”, Bucureşti, România
Membri supleanți:
1. Cristian Domșa – Specialist GIS – Conservarea biodiversității, Consultant în domeniul ecologiei şi conservării biodiversității, Cluj-Napoca, România
2. arhitect Tamina Loley – Arhitect Partener al biroului de arhitectură Wolfhouse Productions, Co-fondator Nod Makerspace, Bucureşti, România
Ce premii se vor acorda
Locul I – contract de proiectare cu o valoare estimată de 6.288.360 lei fără TVA
Locul II – premiu de 120.000 lei fără TVA
Locul III – premiu de 60.000 lei fără TVA
Toate detaliile competiției precum și datele la care se va organiza vizita de amplasament sunt disponibile AICI.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare