Închide

S-a deschis „umbrela” Filmelor peste Cluj. Cu un cor pe scenă şi un film – „celebrare a Europei”

ActualitateFestivalFilmTop News by Kristina Reştea - iun. 02, 2017 0 463

“Cred că deja suntem în faţa unui nou record pentru festival – mulţi spectatori au cumpărat deja bilete în avans”, a precizat în această seară preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, în deschiderea celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de la Film Transilvania. Ecranul-gigant s-a instalat în Piaţa Unirii şi, de azi, TIFF e oficial în oraş. Primele mesaje de pe scena de deschidere: Clujul are potenţial să devină un uriaş platou de filmare, spune Giurgiu, în vreme ce directorul artistic Mihai Chirilov a chemat lumea la film şi la împăcare, prin film. Cu mesaj despre „Uniune” e şi filmul programat în deschiderea festivalului.

Dacă deja aţi văzut-o prin centru pe Irina Margareta Nistor („vocea filmelor”) şi pe Mihai Chirilov prin faţa cinematografului Victoria, sunteţi probabil cu AperiTIFF-ul în geantă. Totuşi, pe scurt, despre TIFF 2017: vor fi 225 filme, din 53 de ţări, dintre care unele în premieră la Cluj. „Sunt un pic mai puţine filme decât anul trecut. Ne-aţi scris, am înţeles că e prea mult. Chiar şi aşa va fi greu să vedeţi tot”, a motivat Giurgiu agenda „restrânsă”. În acest an se va înregistra record absolut în ceea ce priveşte numărul invitaţilor, a ţinut să amintească preşedintele TIFF: sunt aşteptaţi aproximativ 1300, aşa că hotelurile din oraş sunt deja la capacitate maximă. “Puteţi să îi întâlniţi pe cei care au regizat, care au jucat şi care au făcut filme, o să îi vedeţi la cinema sau la Casa TIFF sau în alte locuri din oraş”, a spus Giurgiu. Vedeta incontestabilă a ediţiei din acest an este Alain Delon. “Am senzaţia că tot festivalul se învârte în jurul lui Alain Delon. Am primit mesaje pe Facebook, din toată ţara, din Piatra Neamţ, Turnu Severin, cred că vor veni multe doamne, însoţite sau nu de soţi, să îl vadă pe Alain Delon”, a remarcat Giurgiu. Îndrăgitul actor va participa la o proiecţie de film, vineri, în Piaţa Unirii şi, posibil, la încă una ziua următoare.

O noutate a festivalului e ecranul gigant din Piaţa Unirii: 25 X 13 metri. Cu toate acestea, filmul de deschidere a adus câteva provocări pentru spectatorii care ar fi vrut să vadă de pe scaun, ca în amfiteatrul de cinema, întreaga imagine de pe ecran ori să poată citi şi traducerea (destul de greu vizibilă pentru cei care nu au prins locuri în faţă).

Printre primele recomandări de filme lansate de organizatori s-a numărat Povestea Iubirii, un film filmat parţial la Cluj, parţial în satul Dâncu, unde va avea loc de altfel o proiecţie specială. “Încercăm de mulţi ani să convingem autorităţile locale că Clujul are potenţial să devină un mare platou de filmare. Oraşul poate fi speculat cinematografic, e important ca festivalul să aducă mulţi alţi regizori care să filmeze aici, care să cheltuie aici şi, în 10-15 ani, Clujul să devină un important centru de producţie cinematografică”, şi-a relansat Giurgiu “pariul”.

Directorul artistic Mihai Chirilov a chemat lumea la film şi la împăcare. “E loc pentru toată lumea anul acesta, cinema-ul e o umbrelă pentru toată lumea, chiar dacă sunt multe conflicte între diverse categorii. Cred că prin cinema putem să ne înţelegem mai bine. O să avem filme în biserică, dar şi filme erotice, filme pentru copii şi pentru pensionari, avem multă comedie, comedie neagră, manele, filme pentru nevăzători, pentru cei slabi de înger şi pentru cei cu stomacul tare”, a enumerate Chirilov. “Dacă ar fi să vă recomand un singur film, acesta ar fi California Dreamin’, primul şi ultimul film al lui Cristian Nemescu, unul dintre cele mai bune filme româneşti ale Noului Val”, a subliniat Chirilov.

Giurgiu a completat lista cu O femeie tânără de 90 de ani şi a amintit şi de alte proiecţii şi evenimente care completează agenda TIFF: Zilele Filmului Maghiar, evenimentele de la Bonţida, trei evenimente speciale în 3 biserici. Dar şi expoziţii – la Muzeul de Artă, Documentaria alături de Funky Citizens aduc în imagini cele mai relevante proteste de stradă ale ultimilor ani din România. De neratat pentru copii: filmele şi evenimentele EducaTIFF, pentru viitoarea generaţie de cinefili.

Dacă filmul de cinema vi se parea prea… clasic, poate vă interesează să aflaţi că una dintre surprizele TIFF 2017 e spaţiul care se deschide pe strada Bariţiu – fosta Casă de Modă din centrul oraşului, transformată în spaţiu pentru Realitatea Virtuală şi cinema interactiv.

„Sirenele de la Marea Neagră” au deschis, în cor, ediţia 2017 a TIFF, urmate de filmul Regele Belgienilor, în Piaţa Unirii, zonă de data această extinsă cu o bucată în plus pentru pietoni.

 

Filmul este o celebrare a Europei şi o dovadă că proiectul european are viitor„, a spus, pe scena TIFF, regizoarea Jessica Woodworth, înainte de proiecţie. „Ce seară frumoasă”, a ţinut regizoarea să le spună, în română, participanţilor la deschiderea TIFF.

 

Vă dorim, aşadar, vizionare plăcută!

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.