Închide

S-a deschis Casa Muzicii din Budapesta, o sală de concerte spectaculoasă construită într-un parc, aproape de centrul orașului

ActualitateAdministrațieCulturăUrbanism by Actual de Cluj - ian. 25, 2022 0 402

Proiectată de arhitectul japonez Sou Fujimoto, Casa Muzicii din Budapesta şi-a deschis porţile la finalul săptămânii trecute cu o serie de concerte ale unor muzicieni de la Academica de Muzică Franz Liszt. Clădirea găzduieşte o sală de concert, mai multe spaţii destinate muzicii, expoziţii interactive şi o bibliotecă. Suprafeţele gigantice din sticlă estompează graniţa dintre interior şi exterior, dintre natural şi artificial. Sala de concerte face parte dintr-un plan grandios al guvernului naţionalist aflat la conducere în Ungaria care are drept obiectiv transformarea City Park din Budapesta într-un centru al culturii maghiare, proiect aflat în mijlocul unor controverse politice din cauza costurilor substanţiale şi a sacrificării unor spaţii verzi.

 

Casa Muzicii are pereți de sticlă în  zig-zag şi un acoperiş perforat care permite luminii naturale să pătrundă în interior, noua sală de concerte din Budapesta, cu un design futurist, îşi propune să creeze armonie între natură şi muzică, oferind vizitatorilor o experienţă plină de inspiraţie, relatează Reuters.

 


Foto: (c) Bernadett Szabo/REUTERS
Clădirea seamănă cu o ciupercă gigantică cu acoperişul perforat care canalizează lumina către toate nivelurile prin cele 100 de aşa numite ”fântâni de lumini” sub forma unor goluri de mari dimensiuni.

Este prevăzută cu un perete din sticlă cu o înălţime de 12 metri alcătuit din 94 de piese într-un aranjament în zig-zag care reflectă sunetul, creând o acustică omogenă cu o calitate a sunetului egală peste tot, au precizat designerii proiectului.

 


Foto: (c) Bernadett Szabo/REUTERS

”Pereţii din sticlă nu sunt plasaţi în paralel, ci au o suprafaţă în zig-zag unde sunetul este distorsionat”, a precizat directorul de operaţiuni Marton Horn, citat de Reuters.

”În spatele scenei de concert, a fost creată o suprafaţă din sticlă care poate fi ajustată. Sunt panouri din sticlă cu lăţimi de circa un metru care pot fi ajustate individual, iar în acest mod, sunetul poate fi canalizat în sus, înspre tavan, unde este absorbit”, a mai explicat acesta.

 


Foto: (c) Bernadett Szabo/REUTERS

Clădirea găzduieşte o sală de concert, mai multe spaţii destinate muzicii, expoziţii interactive şi o bibliotecă. Suprafeţele gigantice din sticlă estompează graniţa dintre interior şi exterior, dintre natural şi artificial.

Casa Muzicii face parte dintr-un plan grandios al guvernului naţionalist aflat la conducere în Ungaria care are drept obiectiv transformarea City Park din Budapesta într-un centru al culturii maghiare, proiect aflat în mijlocul unor controverse politice din cauza costurilor substanţiale şi a sacrificării unor spaţii verzi.

 


Foto: (c) Bernadett Szabo/REUTERSCasa Muzicii a câştigat recent premiul pentru ”cea mai bună utilizare a muzicii într-un proiect de dezvoltare imobiliară” în cadrul Music Cities Awards. Se află pe lista revistei Time Out a celor mai interesante lucruri noi din lume în 2022

sursă foto cover: Fig Projects Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare