Închide

S-a decis! Fumatul e interzis în toate spațiile publice închise, la inițiativa unui clujean. Ce spune cea care a inițiat legea

PoliticaSănătate by Catalin Suciu - dec. 15, 2015 1 763

Camera Deputatilor a adoptat  proiectul de lege care prevede interizicerea fumatului în toate spațiile publice, legea fiind trimisă la promulgare președintelui.

Propunerea legislativă, care datează din 2011, a fost modificată prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie inițiate de deputatul PSD Aurelia Cristea, a anunțat hotnews. Cel mai important amendament se referă la definirea spațiului public închis, care conduce practic la interzicerea fumatului în  toate spațiile publice. Mai exact, „toate spațiile publice închise” înseamnă între altele locurile de joacă pentru copii- indiferent dacă este închis sau în aer liber, în spaţiile închise de la locul de muncă, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat și private.  Există prevăzute doar două excepții: penitenciarele de maximă siguranță și aeroporturile internaționale- în zona de tranzit, unde pot fi amenajate spații speciale pentru fumat. Sancțiunile pentru nerespectarea legii sunt mari: de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 5.000 până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice.

Proiectul a fost votat cu 164 voturi pentru, 20 voturi impotriva si 26 de abtineri.

foto: medicinalive.com

UPDATE

Inițiatorul acestei legi e deputatul clujean Aurelia Cristea (PSD), care spune că aceasta e o „victorie extraordinară a bunului-simț”. „Este o victorie extraordinară a bunului simț în primul rând, apoi a politicilor de sănătate publică, de protecție a cetățenilor acestei țări. Este un răspuns pe care l-am dat, în sfârșit, unui strigăt de ajutor și de responsabilitate pe care tânăra generație ni-l adresează, de foarte mult timp, nouă, politicienilor: să îi oferim șansa unui trai sănătos, într-un mediu curat, neviciat”, a declarat Cristea.

“Această lege există pentru că au crezut foarte mulți oameni în ea: tineri, bătrâni, studenți, profesori, medici, parlamentari, proprietari de HoReCa, vedete, profesioniști, ONG-iști, neONG-iști”, a adăugat ea. Cristea spune că, potrivit unor studii independente, aproape 80% din cetățenii României -și 70% dintre copii – își doresc această reglementare, în condițiile în care în fiecare an mor peste 42.000 de români din cauza fumatului, conform datelor Ministerului Sănătății, citate de Cristea.
Aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer pulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie, peste 4 milioane de români au risc crescut de cancer pulmonar, iar peste 10.000 mor anual din această cauză. „Recomandarea Consiliului European din 30 Noiembrie 2009 face apel la statele membre ale Uniunii Europene să creeze medii fără fum de tutun, cu accent pe locurile de muncă închise, spațiile publice închise, mijloace de transport în comun și cu accent deosebit pe toate măsurile care sunt menite să protejeze copiii și adolescenții pe tot lanțul de potențial acces la produse din tutun, de la comercializare la expunere. Aceste recomandări sunt în conformitate și cu prevederile Convenției Cadru privind Controlul Tutunului, semnată în anul 2003, la care şi România a aderat. Suntem printre ultimele ţări din Europa şi din regiune care nu au luat nici o măsură în acest sens. 25 din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene s-au conformat şi au inclus în legislaţie măsuri pentru crearea de medii fără fum de tutun. Printre acestea, şi vecinele noastre Ungaria, Bulgaria, Polonia, dar şi Turcia, Albania, Rep Moldova- nemembre UE”, arată deputatul clujean.

  • author photo two

    Catalin Suciu

    Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

    Un comentariu

    Scrie un comentariu