Închide

Rușine, România are o singură universitate în clasamentul Shanghai, din Cluj, în cohorta pozițiilor 700-800

Educaţie by Actual de Cluj - aug. 15, 2020 0 449

O singură universitate din România în topul celor mai bune o mie din lume, din Cluj, în vreme ce spre exemplu Ungaria are nu mai puțin de cinci universități în acest clasament, iar Polonia – opt.

E vorba de cea mai mare universitate din țară după numărul de studenți, ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, ce e singura universitate din România inclusă în tradiționalul și prestigiosul clasament internațional al universităților Shanghai în acest an – și aceasta, în cohorta pozițiilor 701-800.

Clasamentul Shanghai este dominat ani la rând de renumitele universități Harvard, Stanford, Cambridge, Massachusetts Instite of Technology (MIT), Berkeley, Princeton, Columbia, California Institute of Technology (CalTech), Oxford, Chicago și Yale – în această ordine, în acest an. Aici clasamentul complet

În lume există aproximativ 30.000 de universități, dintre care aproximativ două mii au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate, iar omie au atins nivelul unei vizibilități și al unui impact internațional de prestigiu pentru a fi incluse în rankingul Shanghai. Este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților prin prisma indicatorilor de excelenţă, de educaţie şi de cercetare folosiţi în analiză, și anume premii academice de prestigiu pentru angajați sau absolvenți, cum ar fi premiile Nobel.  În acest an în clasament se află o singură universitate din România.

Dacă e rușinos că o singură universitate din România e în acest clasament ce include o mie de instituții de învățământ superior, aflați că se poate și mai rău – UBB a coborât în și-așa obscura poziție, constant în ultimii ani, din cohorta 600-700 în 2017 și 2018.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu