Închide

Românii cheltuiesc mai mult pe energie și alimente din veniturile gospodăriei decât țările bogate

Economie by Kristina Reştea - mai 10, 2022 0 69

Creșterea prețurilor la alimente și energie s-a adăugat la presiuni inflaționiste, care erau deja mari
din cauza revenirii cererii globale, arată cel mai recent raport al BERD, citat de Economedia.ro. Acesta subliniază că prețurile ridicate ale energiei tind să pună o povară mai mare asupra gospodăriilor din economiile mai sărace. De asemenea, alimentele reprezintă o pondere mai mare a consumul în economiile cu venituri mai mici.

Cheltuielile pentru utilități reprezintă peste 20% din venitul gospodăriei în România, Armenia și Moldova, comparativ cu numai aproximativ 7% în Germania.

În interiorul țărilor, gospodăriile mai sărace cheltuiesc, de asemenea, o parte mai mare din veniturile lor din utilități decât gospodăriile mai bogate.

De asemenea, alimentele reprezintă o pondere mai mare a consumul în economiile cu venituri mai mici.

De exemplu, în 2021, alimentele au reprezentat pentru 30-37% din indicele prețurilor de consum în Egipt, Iordania, Maroc, Macedonia de Nord, România și Serbia, comparativ cu 15%. în Germania, mai arată raportul BERD.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare