Închide

„România, te iubesc”. România festivalurilor e de fapt la Cluj: cele mai tari sunt aici

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 22, 2017 0 2017

„România festivalurilor” e la Cluj: cele mai tari sunt aici.
Cunoscuta emisiune „România te iubesc”, una dintre cele mai apreciate producții de televiziune din țară, abordează în ediția din această săptămână fenomenul festivalurilor din România – dar covârșitoarea majoritate a celor mai mari sunt într-un singur loc, la Cluj.

Emisiunea începe, cum ar fi de așteptat, cu cel mai mare festival din țară, Untold de la Cluj, și cu imagini din spectacolul oferit de Armin van Buuren, care a rămas pe scenă până la ore mici ale dimineții iar audiența – ce la vârf aduna 63.000 de persoane, încât stadionul Cluj Arena a trebuit să fie închis temporar – nu s-a lăsat dusă.

Untold, Neversea şi Electric Castle sunt cele mai mari trei festivaluri din România. Împreună adună peste jumătate de milion de spectatori, zeci de mii de turişti străini, notează emisiunea. Unii tineri s-au cazat într-unul din căminele studenţeşti din Cluj. Dau 80 de lei de persoană pe noapte. Reporterul i-a rugat să explice ce le place la un festival. ”Când am intrat în arena aia am zis “Doamne fereşte, nu-mi vine să cred ce-i aici!”. Dacă eram în alt loc şi vedeam atâta lume, plecam acasă direct. Dar m-am simţit fain când am intrat acolo mi s-a făcut pielea de găină. Frate, am stat până la 8 jumate dimineaţă, am ajuns acasă la 9.”

„Untold e fenomenul care aduce cei mai mulți turiști străin în țară”, constată prezentatorul, iar organizatorul Bogdan Buta spune că anul trecut Biroul de Imigrări a raportat 30.000 de turiști străini la festival.

Emisiunea continuă cu festivalul de film Transilvania de la Cluj, TIFF, ajuns în acest an la a 16-a ediție. „Oriunde întorci privirea dai de un nume important în cinematografia mondială”, remarcă reporterul.

O porțiune mare a emisiunii e dedicată festivalului de teatru de la Sibiu, o alta – festivalului Neversea din Constanța, la prima ediție, organizat tot de echipa Untold. Adrian Chereji: ”E un mic oraş pe care l-am făcut aici pe plajă. Vorbim de aproximativ 100.000 metri pătrați de plajă, care au fost amenajaţi pentru festival. Vorbim de 22 de generatoare care sunt în festival, înseamnă capacitatea electrică a unui oraş de nivel mic în România, cu 18.000 de locuitori”.

Ultima porțiune a emisiunii e dedicată festivalului Electric Castle, organizat tot în Cluj. „Bonțida, județul Cluj. Vară de vară, o comună cu 5.000 de locuitori se transformă pentru câteva zile într-o adevărată capitală a distracției”.

Organizator e Mihai Păun: „tu de fapt muți un oraș într-un câmp, de dimensiunea Sighișoarei sau Dejului. un oraș de 30-35.000 pe care tu-l muți într-un câmp unde nu există infrastructură de niciun fel”, explică el.

 

Aici emisiunea integrală

 

 

 

 

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu