Închide

România se află pe locul 7 într-un clasamentul privind creșterile salariilor minime din 67 de țări. Poți trăi în România cu salariul minim?

Economie by Kristina Reştea - ian. 23, 2023 0 89

România se află pe locul 7 într-un clasamentul privind creșterile salariilor minime realizat de platforma Picodi.com. În prezent, salariul minim este de 1898 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 24,5% față de luna ianuarie a anului trecut (1524 lei).

Analiștii Picodi.com au verificat cum a evoluat salariul minim în 2023 în câteva zeci de țări și dacă un astfel de salariu este suficient pentru a asigura un nivel de trai minim în țările respective.

Studiul include 67 de țări în care salariul minim este stabilit de către guvern. Sistemele de impozitare din aceste țări pot fi foarte diferite, iar diferența dintre venitul brut și cel net poate varia de la 0% la până la 37% (în România – 36,7%). Pentru ca comparația să fie corectă, am folosit salariul net, adică banii pe care angajații îi duc efectiv acasă.

SALARIILE MINIME ÎN ÎNTREAGA LUME ÎN 2023

În doar 7 din cele 67 de țări incluse în clasament, salariul minim nu a crescut față de ianuarie 2022. Printre altele, aceste țări sunt Israel, Hong Kong și Nigeria.

Cea mai mare creștere a salariului minim de la an la an a fost observată în Argentina (104,5%) și Turcia (100%). În aceste țări, atât inflația, cât și devalorizarea monedei au fost excepțional de mari în ultimii ani.

Țările care se remarcă, de asemenea, printr-o creștere ridicată a salariului minim sunt Moldova (32,5% de la an la an), Letonia (27,1%) și Malaezia (25,8%).

În clasamentul privind creșterile salariale, România se află pe locul 7: în prezent, salariul minim este de 1898 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 24,5% față de luna ianuarie a anului trecut (1524 lei). Creșteri salariale mai mici putem observa și la țări precum Ungaria (16%) sau Serbia (14.3%).

Coș de supraviețuire cu alimente de bază. Poți trăi în România cu salariul minim?

În scopul acestui studiu, analiștii au creat un coș de cumpărături convenționall și au juxtapus prețul alimentelor cu salariul minim. Coșul este alcătuit din 8 grupe de produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume.

 • Lapte (10 l) – 62,10 lei
 • Pâine (10 bucăți, 500 g fiecare) – 43,20 lei
 • Orez (1,5 kg) – 10,13 lei
 • Ouă (20 bucăți) – 20,05 lei
 • Brânză (1 kg) – 30,75 lei
 • Carne (6 kg) – 194,07 lei
 • Fructe (6 kg) – 32,78 lei
 • Legume (8 kg) – 34,44 lei

POȚI TRĂI PE SALARIUL MINIM PE ECONOMIE ÎN ROM NIA ÎN 2023?

În România, prețul unui coș alimentar de bază la începutul anului 2023 costă 427,52 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 24,8% față de anul trecut. Coșul valorează 22,5% din salariul minim net, față de 22,5% din salariul minim pe economie de anul trecut. Acest lucru înseamnă că salariile celor mai puțin plătiți au crescut mai repede decât prețurile alimentelor.

Iată cum arăta prețul unui coș de cumpărături identic în anii precedenți:

 • Ianuarie 2019 – 299,70 lei
 • Ianuarie 2020 – 314,88 lei
 • Ianuarie 2021 – 337,22 lei
 • Ianuarie 2022 – 342,5 lei
 • Ianuarie 2023 – 427,52 lei

Unde poți trăi din salariul minim?

„Deși preferințele alimentare și percepția unui trai confortabil variază de la țară la țară și chiar de la persoană la persoană, am decis să comparăm prețurile aceluiași coș de alimente cu salariul minim pentru a vedea cât din venitul minim trebuie cheltuit pe produsele necesare pentru a trăi”, spun autorii analizei.

COSTUL ALIMENTELOR DE BAZĂ

Cel mai bun raport dintre prețurile alimentelor de bază se regăsește, ca de obicei, în Marea Britanie, Irlanda și Australia – între 6,5% și 7,7%.

În această comparație, România este cu locul 34 în clasament la mică distanță față de Argentina cu locul 33, cu un raport de 21,7%, depășind țări precum Bosnia și Herzegovina (26,4%, locul 40), Bulgaria (18,6%, locul 47) și Ucraina (42,8%, locul 56).

În țările din Asia-Pacific, cum ar fi India, Indonezia, Filipine, Thailanda și Vietnam, alimentele de bază costă peste jumătate din venitul minim. În Nigeria, salariul minim nu este suficient pentru a acoperi nici măcar un astfel de coș de produse de bază.

Metodologie și surse

„În acest studiu, am comparat salariul minim lunar pentru o slujbă cu normă întreagă în ianuarie 2023 cu salariile din ianuarie 2022. Aceste rate provin de pe site-urile oficiale ale guvernului, ale ministerelor sau comitetelor relevante. Am omis țările în care salariul minim este negociat de sindicate individuale și țările care nu au un salariu minim legal (Elveția, Italia, Singapore și țările din nordul Europei). Pentru țările în care salariul minim variază de la o regiune la alta (SUA, Canada, Filipine, Thailanda și Vietnam), am calculat și utilizat media aritmetică a tuturor regiunilor. Salariile nete au fost obținute prin intermediul calculatoarelor de salarii.

Setul de produse utilizat în acest studiu este un coș convențional de produse alimentare, creat doar în scopuri statistice. Cantitățile indicate au fost calculate pe baza recomandărilor unora dintre ministerele de sănătate cu privire la standardele minime de consum alimentar. Prețurile produselor au fost preluate de pe site-ul numbeo.com, unde consumatorii din întreaga lume monitorizează prețurile produselor alimentare, precum și ale altor produse și servicii.

Pentru conversia valutară, am folosit datele medii ale cursului de schimb de la Google Finance pentru al patrulea trimestru al anului 2022”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare