Închide

România de azi în câteva cuvinte. „O să-mi fac o pancartă și-o să ies singur cu ea în centru, să protestez! Singur, nu mă interesează, poate mă vede și mă aude Dumnezeu!”

ActualitateSocial by Catalin Suciu - mart. 29, 2020 1 1117

M-am dus de urgență să-mi fac ITP-ul. Înainte am ajuns la spălătorie. Seara la ora 18:00, după ce-am căutat una deschisă prin aplicația WashMe.

Patronul și singurul său angajat mă așteptau.

-Haideți că sunteți al treilea pe ziua asta.

Omul îmi spune pe urmă că nu mai are ce să facă. Înainte derulase și un proiect european. Totul e acum împotmolit în acte. Nu produce nimic și are plați de făcut. Nu și-a plătit de două luni ratele la bancă. A mers la un ghișeu apoi să ceară -în virtutea stării de urgență- amânarea ratelor pentru următoarele 9 luni.

-Nu,nu, nu se poate!, i-au zis la bancă.

De ce?

-Fiindcă trebuie să fiți la zi cu plata.

-Dar nu mai am nici un ban. Nimic.

-Nu putem face nimic.

Patronul spălătoriei e resemnat. Angajatul său, un tip muncitor, cu gluma la el, mereu vesel, s-a oferit să intre în șomaj tehnic pentru a-și ajuta patronul. Patronul nu poate face nici asta. „Eu trebuie să plătesc toate contribuțiile și apoi îmi recuperez de la stat la sfântu așteaptă. Nu mai am nimic, nimic. Acum mai țin deschis cât să-i dau și băiatului ăsta niște bani.”

-Ce faceți într-o lună? , îl întreb.

-Fac niște cartofi prăjiți, cel mult. Bulangiii ăștia din Guvern nu ne ajută, se ajută ei între ei, ați văzut. Nu-i bai. O să-mi fac o pancartă și-o să ies singur cu ea în centru, să protestez! Singur, nu mă interesează, poate mă vede și mă aude Dumnezeu!

PS: Spălătoria se numește Plopilor 1-3. Pentru cei care mergeți încă la muncă și-o faceți cu mașina, băieții de acolo v-o spală nemaipomenit! Acolo vă așteaptă Alin, patronul, și Florin, singurul său angajat.

foto: visit cluj

Citiți și:

Ce-ai făcut, Ioane?

 • author photo two

  Catalin Suciu

  Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

  Un comentariu

  1. Uite primul hater: eu!
   Cine naiba l-a pus pe patron sa nu-si plateasca ratele in ultimele 2 luni si sa nu aiba taxele platite la timp, la intarrea in starea de urgenta? Cand am fost ultima data acolo erau 4 masini inaintea mea, deci de lucru era! Bani ar fi trebuit sa existe pe vremea aia, aici e vorba cat de bun manager esti, nu cat de bun cersetor esti! Si asta cu taxele e cu 2 taisuri, faci ce poti sa le eviti si in 90 % din timp te bucuri ca „Vai Doamne ce mai stiu eu sa fac bani din piatra seaca si cum fraieresc statul” iar in 10% din timp cand vine situatia nasoala, te prinde cu chilotii in vine si uite cum ai distrus tu un angajat cu smechereala ta de 2 lei! Tu inchizi si omul ramne pe drumuri ca ai fentat statul 9 ani! Tipul asta de afacre trebe sa dispara!

  Scrie un comentariu

  Articole similare