Închide

România dă startul construirii unor drumuri naționale, județene și locale pentru bicicliști, cu finanțare din PNRR

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - apr. 25, 2022 0 292

România urmează să aibă drumuri speciale pentru bicicliști – locale, județene și naționale. Proiectul de lege care prevede construirea unor astfel de drumuri pe distanțe mai mari a fost promulgat recent de șeful statului, urmând ca prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să fie finanțate astfel de investiții. Există fonduri pentru 3000 de kilometri de astfel de drumuri speciale.

Proiectul de lege permite construcția unei rețele de drumuri pentru bicicliști pe distanțe mai mari a fost recent promulgat. Drumurile pentru biciclete pot fi județene, locale sau naționale, iar pentru realizarea lor se poate ajunge la exproprieri rapide.

Deputatul UDMR Benedek Zacharie, inițiator al proiectului, a explicat că aceste drumuri sunt diferite de pistele pentru biciclete, pot urma o șosea sau pot fi construite independent de aceasta, și nu pot avea o lățime mai mică de 1.2 metri.

Prin PNRR au fost prevăzuți a fi construiți 3000 de kilometri de drumuri dedicate bicicliștilor.

Potrivit deputatului Benedek Zacharie, drumurile pentru cicliști vor fi împărțite în trei categorii: naționale, județene și locale.

Drumurile dedicate bicicliștilor vor fi construite, conform legii recent adoptate, cu două benzi de circulație, câte una pe sens, fiecare bandă având o lățime de 1,20 metri.

„Dezvoltarea unei rețele de drumuri pentru bicicliști, dedicate practicării ciclismului sau pentru recreere, pe distanțe mai lungi, între localități nu era posibilă în cadrul legislativ actual. Legea completează noțiunea de ”pistă de biciclete” amenajată în ampriza străzilor din localități, cu cea de ”drum pentru cicliști/bicicliști”, drum public special destinat circulației bicicliștilor, urmând traseul drumurilor publice deja existente sau complet separate pe rute proprii între localități” a declarat Benedek Zacharie.

Odată cu adoptarea legii a fost stabilită și modalitatea în care se vor face exproprierile necesare construirii viitoarelor drumuri pentru bicicliști.

Foto: drumuri pentru bicicliști Ungaria, sursă: https://freerider.ro/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare