Închide

Rezultate Exit poll-uri: PSD, PNL, PDL, PMP și UDMR își trimit oameni în Parlamentul European. Intră și independentul Mircea Diaconu. Ce spun liderii partidelor despre procente

PoliticaTop News by Luminiţa Silea - mai 25, 2014 0 313

 

UPDATE: Crin Antonescu, ora 22.30: PNL va lupta împotriva baronilor roșii și a PSDizării României.

 

Patru institute de sondare a opiniei publice au făcut exit poll-uri la ieșirea de la urne, la comanda televiziunilor și partidelor politice din țară. Potrivit datelor anunțate la nivel național alianța PSD-UNPR-PC a obţinut cele mai multe procente la alegerile europarlamentare (între 41 şi 43%), fiind urmată de PNL, care a obţinut între 13,3 şi 14,92%, şi de PDL, care a obţinut între 10 şi 12% din voturi, arată rezultatele exit-poll-urilor efectuate de CURS, CSCI, Operation Research, IRES.

 

sursa foto: rfi.ro

sursa foto: rfi.ro

UDMR are între 6 și peste 7%, în sondajele CURS. Partidul Poporului este clasat în sondajele la ieșirea de la urne cu peste 4 % și se bate să atingă pragul de 5% pentru a prinde cursa către Parlamentul European.

 Mircea Diaconu este poziționat de sondaje cu un procent undeva la 4% ceea ce îl propulsează ca europarlamentar.

 

Liderul Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea, a declarat după închiderea urnelor că oamenii partidului vor fi vigilenți toată noaptea la numărarea voturilor, mai ales că este convinsă că PSD a lucrat la fraudarea votului prin încurajarea votului prin metoda autobuzul Drangnea, pe liste suplimentare. În 2016, Udrea vrea un 30%, declarând că în prezent PMP a confirmat că este cel mai important partid din opoziție. Ea a criticat faptul că în campania pentru europarlamentate PSD a folosit inclusiv insituțiile statului pentru a se impune în fruntea clasamentului electoral.

 

Liderul PDL, Vasile Blaga, zice că procentajul din sondaje e unul îmbucurător având în vedere că partidul a fost lovit din exterior și din interior. El a mulțumit în special militanților care au susținut partidul. Chiar dacă acesta nu a confirmat așa cum trebuia pe zonele tradiționale unde era votat.

 

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că va comenta rezultate după numărarea voturilor din această noapte rezultatele. Crin Atonescu anunțare că va demisiona din funcția de președinte al partidului la un rezultat sub 20% la alegerile europarlamentare. A mai menționat că a fost o campanie grea și a mulțumiti tuturor membrilor de partid care au pus umărul ca aceasta să fie corectă și responsabilă.

 

Președintele PNL București, Ludovic Orban, a criticat, după închiderea urnealor, ștampilele puse pe PSD. Potrivit acestuia, somnul națiunii a făcut ca mafia roșie să stăpânească România. El a transmis un mesaj social democraților: „nu mor caii când vor câinii”, că „stăm împotriva viiturii” și că” PSD e pardidul sărăciei definitive”. Potrivit lui Orban trebuie o analiză serioasă privind procentajul obținut de PNL și de ce acesta nu corepunde cotei de încredere a populației.” E un rezultat sub așteptările noaste”, a spus Orban. „Avem o încredere mai mare decât votul de astăzi”, spune Orban. Oficial al PNL, el salută rezultatul obținut de Mircea Diaconu cu care spune că a rămas în relații bune, chiar dacă acesta a candidat ca independent. 

Victor Ponta a ieșit cu declarații la ora. 22.00. „Alegeri corecte, alegeri democratice. Guvernul a organizat corect și democratic votul. Din punct de vedere al alinței PSD-PC-UNPR rezultatele trebuie tratate cu modestie”. El a mai spus că, evident ca om politic dintr-o noua generație își dorește să convingă pe cei care au absentat că soluția democratică este să vină.

 

L-a felicitat pe Mircea Diaconu pentru rezultatul obținut și este convins că va reprezenta bine România în Parlamentul European.

Victor Ponta spune că semnalul dat de electorat pentru partid este „să muncim mai mult și să fim mai efienți în actul de guvernare și în lupta anticorupție”.

Campania dusă de alința PSD-UNPR-PC a fost corectă și efientă și „ne-au ajutat și greșelile competitorilor și anume interzicerea sloganului Mândri că suntem români pe care vrem să îi folosim și la prezidențiale”.

Rezultatul votului, încă neconfirmat, potrivit premierului „depășește cu mult ce am obținut la alegerile precedente” și aduce cu sine, în partid, deschiderea pentru oameni noi și liderilor noi.

 

Ponta a mai spus că de luni dimeața este dispus să stea la masă cu liderii PNL pentru refacerea alinței USL.

 

Ponta a mai precizat că va adresa o scrisoare către partidele din opoziție cu șase puncte privire la modul de reprezentarea a României în Parlamentul European, cu privire la poziția României referitoare la Ucraina, dar și la alte aspecte referitoare la finanțarea armatei, prioritățile României pe termen mediu, în contextul în care „Traian Băsescu are 6%” iar mesajul dreptei din România trebuie să fie unul unitar. „Poporul e mai inteligent decât noi toți politicienii și ne dă mesaje pe care dacă știm să le decriptăm vom câștiga și următoarele alegeri”, a mai spus Ponta. 

  • author photo two

    Luminiţa Silea

    Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu