Închide

„Revoluție fiscală”: Angajați cu vechime vor fi plătiți mai prost decât debutanții, bugetarii își pierd din venituri, salariile parlamentarilor cresc

Sinteză știri naționale by Catalin Suciu - feb. 06, 2018 0 1121

Noua lege a salarizării și măsura trecerii contribuțiilor din sarcina angajatorului la angajat au creat haos atât în sectorul bugetar, cât și în sectorul privat, scrie hotnews.ro.

Liderii sindicali avertizează că zeci de mii de bugetari din ministere vor avea salarii și cu până la 40% mai reduse, în urma reîncadrarii in noile grile de salarizare. De exemplu, afectati sunt greferii cu vechime mai mare de 15 ani, care vor pierde la salariu sume de până la 500 de lei. Reduceri de salarii vor mai fi în învățământ și sănătate pentru personalul auxiliar.

Probleme ar putea apărea și în sectorul privat, după trecerea contribuțiilor la angajat, existând riscul ca peste două milioane de salariați să fie afectați. Aceasta în ciuda faptului că membrii Guvernului, în frunte cu ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu, au dat asigurări că niciun salariu din Romania nu va scădea în momentul în care va fi schimbat sistemul de contribuții.

Pe de altă parte, cresc salariile parlamentarilor. Indemnizațiile brute ale deputaților au fost majorate de la 1 ianuarie, grație creșterii salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, în funcție de care se calculează aceste indemnizatii. Coroborată cu Legea salarizării unitare și cu transferul contribuțiilor la angajator, creșterea indemnizațiilor a dus la o majorare de circa 8% a veniturilor parlamentarilor de la 1 decembrie, în timp ce creșterea medie pentru restul bugetarilor este de 3%. Ca urmare a acestei majorări, un parlamentar ajunge la o indemnizație de 9993 lei net, cu circa 840 de lei mai mult decât în luna decembrie.

Continuarea AICI

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare