Închide

„Revoluția fiscală” în acțiune. Cum au fost afectați angajații după intrarea în vigoare a noilor măsuri (Sondaj)

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 27, 2018 0 211

Multe dintre companii au crescut cuantumul brut al salariului pentru ca angajații să nu piardă din salariul net, după intrarea în vigoare a „revoluției fiscale”, arată rezultatele unui sondaj realizat de platforma Undelucram.ro. Pe de altă parte, 20.55% dintre participanții la sondaj au declarat că au primit un salariu mai mic, din cauza faptului că salariul brut fie nu a fost majorat, fie majorarea a fost insuficientă.

Anul a început cu haos și multe neclarități pentru mediul de afaceri local, cu trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului și cu alte măsuri menite – oficial – să crească veniturile celor activi în câmpul muncii în România. Încep să se vadă și primele efecte, după plățile salariilor pe luna ianuarie conform noilor prevederi. În acest context, în perioada 18 ianuarie – 22 februarie, platforma Undelucram.ro a efectuat un sondaj în rândul utilizatorilor săi, pentru a afla în ce fel au fost afectate salariile nete ale angajaților din România ca urmare a noilor prevederi. La sondajul efectuat în mediul online au participat 1048 respondenți.

Potrivit răspunsurilor oferite de 79.45% dintre respondenți, companiile au crescut în general cuantumul brut al salariului pentru ca angajații să nu piardă din salariul net. Creșterile s-au făcut fie prin semnarea unui act adițional prin care se modifică salariul brut, fie prin acordarea de bonusuri. 24.49% dintre participanții la sondaj au primit o creștere a salariului sub formă de bonusuri. 13.27% dintre cei cărora li s-au modificat salariile brute spun că au semnat o clauză care stipulează revenirea la salariul brut din decembrie 2017 în cazul în care legislația va reveni la forma inițială. La nivel național, 20.55% dintre participanții la sondaj au declarat că au primit un salariu mai mic, din cauza faptului că salariul brut fie nu a fost majorat, fie majorarea a fost insuficientă.

“Pe Undelucram.ro, în secțiunea de comunitate acolo unde toți utilizatorii noștri împărtășesc opinii despre job-uri și mediul lor de lucru, am sesizat încă din ianuarie discuții constante despre modificările legislative care urmau să producă efecte asupra salariilor. Am decis să derulăm un sondaj în rândul membrilor comunității pentru a măsura care a fost impactul. Am remarcat faptul că, cel puțin în mediul privat, companiile s-au mobilizat și au crescut brutul astfel încât angajații să nu primească mai puțini bani în mână decât în 2017. Sentimentul general pe care l-am observat în comunitate, cu privire la trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului, a fost de confuzie și revolta pe alocuri”, a declarat Costin Tudor, fondator Undelucram.ro.

În industria IT&C, creșterea pentru menținerea salariului net la nivelul lui decembrie 2017 a fost efectuată în majoritatea cazurilor prin acordarea de bonusuri (35.9%). Cresterea prin act adițional a salariului brut a fost aplicată în cazul a 32.05% dintre angajați, în timp ce 21,79% au primit salarii mai mici pentru luna ianuarie. În comerț, 77.39% dintre angajați nu au pierdut bani ca urmare a modificărilor legislative, fie prin act adițional, fie prin acordarea de bonusuri. Numărul celor care au încasat mai puțini bani este însă puțin mai mare decât în IT: 22,61%.

Băncile și instituțiile financiare au suportat și ele creșterea salariului brut în cazul a 83,57% dintre respondenți. Doar 13,72% au încasat mai puțini bani. În producție s-a păstrat aceeași linie, angajații din acest domeniu simțind o ușoară creștere a salariului în cazul a 80,01 dintre respondenți. Spre deosebire de celelalte domenii, în BPO și servicii aproape toți cei care au răspuns sondajului Undelucram.ro au declarat că salariile brute au fost mărite pentru a nu fi afectat salariul net. În cazul a doar 3,13% creșterea a fost insuficientă, restul angajaților declarând că veniturile lor nete au crescut.

Undelucram.ro este cea mai mare comunitate online a angajaților din România. Platforma pune la dispoziția angajaților posibilitatea de a evalua companiile la care lucrează, interviurile de angajare și ofertele salariale. Pe Undelucram.ro sunt disponibile materiale pentru dezvoltare profesională precum studii, articole, sondaje, resurse umane și date despre piața locurilor de muncă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.