Închide

Restricții de circulație pe cel mai periculos drum din Cluj, se instalează parapeți din beton

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 27, 2024 0 5008

Restricții de circulație pe cel mai periculos drum din Cluj, se instalează parapeți din beton pentru separarea sensurilor de mers, în condițiile în care pe acest drum au loc frecvent accidente cauzate de pătrunderea pe contrasens.

Restricțiile sunt instituite în această dimineață între km 516+0 și km 516+330 iar la ora publicării acestei știri montarea parapeților era în curs de desfășurare. Pe sectorul de drum DN1-E60, între kilometrii 516+0 m și 516+330m, se vor efectua lucrări de montare parapete de tip New Jersey, precizează Poliția. În acest sens, banda a doua a sensului de mers Oradea – Cluj Napoca va fi blocată temporar.

Traficul pe această porțiune va fi restricționat pentru aproximativ două ore, pentru a permite desfășurarea lucrărilor în condiții de siguranță. La ora publicării acestei știri lucrările erau în desfășurare, a precizat Poliția Cluj pentru actualdecluj.ro.

Barierele Jersey sunt bariere de beton conice observate frecvent de-a lungul medianelor drumurilor intens tranzitate. Deși au multe funcții, scopul lor principal este de a împiedica vehiculele scăpate de sub control să treacă în traficul din sens opus și să provoace o coliziune frontală.

Prima barieră rutieră din beton a fost introdusă în California în 1946 de-a lungul unei porțiuni periculoase de autostradă supranumită „Dead Man’s Curve”, care era renumită pentru că a provocat coliziuni frontale mortale datorită naturii sale profund înclinate și curbate. Barierele originale din beton folosite pentru a împărți curba omului mort au fost scurte – nu mai înalte de 18 inci – dar au reușit să scadă numărul de accidente mortale și au fost un prim pas în dezvoltarea metodelor de siguranță pe autostradă.

La câțiva ani după introducerea pereților despărțitori din beton în California, statul New Jersey a decis să dezvolte structuri similare pentru propriile autostrăzi. Inginerii au folosit conceptul de bază al unui separator de beton ca punct de plecare și au început să consolideze barierele cu oțel încorporat care iese din fiecare capăt al unui segment, permițând ca barierele să fie legate cu beton suplimentar care poate fi turnat la fața locului. (În acest fel, barierele pot fi permanente). În mod similar, inginerii au crescut progresiv înălțimea barierelor de la 19 inci la 32 inci și au ajustat panta laterală pentru a minimiza daunele aduse mașinilor. Aceste bariere dezvoltate în New Jersey sunt aceleași bariere pe care le vedem astăzi, de unde și numele de ”barieră New Jersey”.

Barierele sunt proiectate astfel încât, dacă un vehicul se îndreaptă spre beton, anvelopele vor urca pe fața înclinată a barierei, forțând vehiculul să se îndepărteze de traficul care se apropie și înapoi în direcția în care trebuie să meargă. În mod similar, acest efect de alunecare în sus pe partea laterală a barierei reduce daunele aduse mașinii deoarece roțile preiau cea mai mare parte a loviturii și poate împiedica mașinile să se răstoarne.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare