Închide

Reguli stricte de acces la unul dintre puținele festivaluri care sunt organizate în acest an la Cluj, Zilele Culturale Maghiare

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 21, 2020 0 522

Reguli stricte de acces la unul dintre puținele festivaluri care sunt organizate în acest an la Cluj în pandemie de coronavirus, Zilele Culturale Maghiare. Acestea sunt programate peste o lună iar organizatorii spun că regula e că manifestările cu mase mari de oameni vor fi înlocuite de evenimente cu număr redus de participanți, care vor trebui să se înregistreze în prealabil.

Ediția din acest an a Zilelor Culturale Maghiare, ajunse la a 11-a ediție, sunt programate în acest an între 19 și 21 august.  ”În anii precedenţi, Zilele Culturale Maghiare din Cluj au fost un exemplu permanent de organizare şi ordine, ca urmare datorăm mulţumiri publicului care a participat la manifestările noastre respectând întru totul regulamentul intern al festivalului. Avem încredere și acum că participanţii se vor comporta în mod responsabil, dar cu toate acestea va trebui să impunem nişte restricţii severe. De altfel, sloganul din acest an, <Cât se poate!>, semnalează că noi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a organiza cel mai bun festival, în limita posibilităţilor noastre şi în condiţiile date”, arată organizatorul Gergely Balazs.

Pentru festivalul din acest an s-a renunțat la manifestările ce atrag mase mari de oameni, cum ar fi concertele de amploare din piața Unirii, şi nici evenimente în spaţii închise, cu excepţia slujbelor religioase, a pelerinajului din Ziua Sfântului Ştefan şi a expoziţiilor. Totodată se renunță la târguri, la corturile şi standurile unde se vând tradiționalele preparate culinare sau unde se pot degusta vinuri, la programele sportive şi la cele destinate copiilor, precum şi la petrecerile din timpul serii. Totuși, organizatorii spun că se străduiesc să înlocuiască evenimentele enumerate cu altele care permit participarea individual sau în grupuri mici a celor interesați, dar oferă experienţe la fel de valoroase. ”Deoarece este imposibil să prevedem ce restricţii de circulaţie şi de trecere a frontierelor vor fi în vigoare în luna august, şi luând în considerare faptul că o eventuală agravare a crizei epidemiologice ar putea afecta condiţiile de intrare în ţară impuse invitaţilor din străinătate, dorim să creştem şi mai mult ponderea programelor culturale în care protagoniştii vor fi artişti locali, chiar dacă nu vom renunţa la prezenţa şi spectacolele artiştilor din Ungaria şi din alte ţări”, a spus Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Din cauza măsurilor de combatere a pandemiei, majoritatea covârşitoare a programelor din acest an vor avea loc în aer liber. Astfel, în momentul de faţă, s-au desemnat ca principale spații destinate organizării programelor Piaţa Unirii, Biserica Reformată de pe Strada Mihail Kogălniceanu şi grădina de ruine din vecinătatea acesteia, curtea imobilului situat pe strada Iuliu Maniu 4, precum şi curtea Palatului Bánffy, adică Muzeul de Artă. ”Pentru a compensa inconvenientele aduse de măsurile restrictive avute în vedere, una dintre particularităţile manifestărilor din acest an va fi, conform planurilor organizatorilor, seria de transmisiuni online, care va fi disponibilă în permanenţă de-a lungul celor trei zile şi care va transpune atmosfera specială a Zilelor Culturale Maghiare în casele acelor persoane care, din cauza situației date, nu vor putea fi prezente în persoană la anumite evenimente”, arată organizatorii.

Participarea la majoritatea programelor din cadrul Zilelor Culturale Maghiare va fi condiţionată de înregistrarea prealabilă a celor interesaţi. Doritorii vor trebui să obţină bilete gratuite nominale care vor putea fi procurate online, accesând pagina de internet ce va fi creată în acest scop, sau personal de la casele de bilete ale festivalului.
Biletele gratuite vor trebui ridicate cu câteva ore înainte de programul la care se va participa, dar nu în ultimul moment, înainte de începerea acestuia. Purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie şi la manifestările organizate în timpul Zilelor Culturale Maghiare din acest an.

Aici programul complet.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare