Închide

Regizor clujean montează piesă în premieră naţională în Timişoara

CulturăTeatru by Actual de Cluj - mai 05, 2014 0 322

Un regizor clujean montează vineri premiera naţională a spectacolului „Incendii”, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timşoara.

Spectacolul „Incendii” de Wajdi Mouawad, montat de regizorul Radu-Alexandru Nica, va putea fi urmărit în 9 mai la ora 19, în Sala Mare a Teatrului.

Născut în Liban, la 16 octombrie 1968, Wajdi Mouawad este obligat să își părăsească țara la vârsta de 7 ani din cauza războiului civil, iar după o scurtă perioadă de ședere în Franța emigrează în Canada. În 2002 a fost distins cu medalia Chevalier de l’Ordre National des Arts et des Lettres pentru numeroasele premii primite în lume. Piesa „Incendii”, scrisă în 2003 a fost adaptată pentru filmul omonim nominalizat la premiile Oscar pentru „Cel mai bun film străin” al anului 2011.

Textul „Incendii” este o poveste de tip puzzle despre pierderea unui trecut misterios și plin de tenebre, ce se lasă cu greu recuperat. Subiectul reprezintă parcursul sinuos și inițiatic al gemenilor Jeanne și Simon, în încercarea acestora de a decripta trecutul mamei lor care, înainte de moarte, a tăcut cinci ani de zile. Într-o lume pe care foarte mulți dintre noi o percepem ca fiind tot mai rece și mai individualistă, trecutul și poveștile înaintașilor noștri rămân adesea pe un plan secundar. Dar nu ne putem raporta just nici la prezent, nici la viitor fără să privim în trecut, căci acolo se află ‘adevăruri care nu pot fi revelate decât cu condiția de a fi descoperite’, după cum susține unul dintre personajele centrale din piesă.

Regizorul Radu-Alexandru Nica a absolvit secția de regie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, după care a studiat teatrologia la Ludwig-Maximiliams-Universität din München și regia la Bayerische Theaterakademie „August Everding”.

A montat și a colaborat ca regizor invitat la mai multe teatre de prim rang din România, iar spectacolele sale au fost jucate și pe scenele din Chicago, Liverpool, München, Gdansk, Essen, Heidelberg și Ulm. A obținut numeroase premii și distincții, printre care Premiul UNITER pentru Debut (în 2005, pentru Nora) și o nominalizare la premiul UNITER pentru regia spectacolului Mountainbikerii de Volker Schmidt, montat la Teatrul German de Stat din Timișoara (în 2012). În prezent lucrează ca liber profesionist, respectiv lector la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca și conferențiar la Facultatea de Arte din Târgu Mureș.

Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Tokai Andrea, Molnos András Csaba, Éder Enikő, Kiss Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Mátyás Zsolt Imre, Vass Richárd, Kocsárdi Levente și Mátray László.

Producția va putea fi vizionată și în data de 21 mai, respectiv 24 mai, în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara (TESZT) şi este tradusă simultan şi în limba română.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu