Închide

Registrul Comerțului: cele mai multe firme din provincie, în 2016, la Cluj

EconomieTop News by Actual de Cluj - feb. 01, 2017 1 775

Lipsă de spirit antreprenorial în România? Nu și la Cluj, unde evidențele Registrului Comerțului publicate azi arată că anul trecut au fost înființate cele mai multe firme din provincie.
Peste 5.600 de firme au fost înființate anul trecut la Cluj. E cea mai mare cifră din țară, cu excepția Capitalei și la distanță apreciabilă de restul orașelor comparabile ca putere financiară: 3.700 firme noi în Constanța, 3.800 în Iași, 4.700 firme noi în Timiș. Clujul e depășit la acest capitol doar de București, cu 18.000 firme noi.

Se mai remarcă la acest capitol și județul Dâmbovița, unde dinamica înregistrării de firme noi a crescut cu nu mai puțin de 20% într-un an – nu doar ponderea e diferită de restul județelor, dar e printre singirele județe în care tendința e pozitivă. În rest, numărul firmelor înregistrate e mai mic în 2016 decât în 2015, în Cluj cu 4,5%: în 2015 fuseseră înregistrate în Cluj 5.942 firme noi.
Să mai precizăm că, așa cum era de așteptat, forma juridică preferată pentru înființarea de firme noi au fost anul trecut societățile cu răspundere limitată (SRL) – 4.361 dintre cele 5.674.

Și în ce privește firmele înființate de debutanți, SRL D-urile, Clujul e județul cu cele mai multe din provincie – ba încă destul de aproape de Capitală, cu 4.134 astfel de firme înființate anul trecut față de 5.030 în București.

UPDATE L-am întrebat pe directorul Registrului Comerțului Cluj, Dorin Deac, ce are special Clujul în ce privește antreprenoriatul:  cifrele sunt clare, dar motivele din spatele acestora – nu la fel. Deac ridică din umeri – „nu știu, probabil” și înșiră trei situații în care Clujul se remarcă și în care numărul mare de firme nou-înființate ar putea fi o explicație: „probabil spiritul antreprenorial e mai dezvoltat în Cluj: probabil partea de IT e mai dezvoltată, atunci existând acest centru de IT persoanele respective fie își fac PFA-uri, fie firme.  De exemplu doi IT-iști se pot asocia, își fac firmă și dacă au cifra de afaceri până la 500.000 euro plătesc 1% din venit. Neavând cheltuieli, le convine. De asemenea, faptul că e centru universitar – sunt studenți care își înființează firme. Mai e și zona medicală, sunt mai mulți medici care își fac cabinete”.

Am cerut Registrului Comerțului Cluj cele mai folosite cinci coduri CAEN pentru înființarea de firme noi, anul trecut, ceea ce ar putea explica în parte această situație. Vom reveni când vom avea această informație.

Vezi mai jos toate cifrele privind înființarea firmelor:

onrc 2016 cluj

 

Situația înființării SRL D-urilor în 2016 în țară:

srld 2016 recom

Scrie un comentariu

Articole similare