Închide

Rectorul celei mai mari universități din țară se plânge de prea mult bine: ”am ajuns la maximum de dezvoltare”. ”În România asistăm la un fel de regresie spre medie a tuturor, riscând astfel competitivitatea țării!”

Educaţie by Mihai Prodan - sept. 28, 2020 0 260

Nu mai pot de bine: a ajuns cea mai mare universitate din țară după numărul de studenți și pe cea mai bună poziție în altfel mediocrele poziții ale universităților românești în clasamentele internaționale, iar acum rectorul universității ”Babeș-Bolyai”, Daniel David, spune că universitatea nu mai are unde să crească ”în paradigma actuală”.

”Adevărul este că UBB a ajuns în paradigma actuală la maximum de dezvoltare!”, exclamă David în mesajul de începere al anului universitar. ”În această paradigmă nu mai putem crește, ci putem aștepta ca celelalte universități din țară să ajungă la performanța noastră. Și reglementările naționale sunt gândite astfel, colectivist, pentru omogenizare, fără încurajarea diferențierilor, adesea Ministerul tratându-ne pe toți ca pe niște campusuri proprii. Diferențierea nu înseamnă în esență că unii sunt superiori altora, ci înseamnă că avem misiuni academice diferite, adecvate profilului universității și nevoilor comunităților unde se află acestea. Ca urmare a acestei viziuni colectiviste, spre exemplu, în rankinguri, deși adesea ne menținem prima poziție în țară, observăm că cei din străinătate cresc mai mult decât noi (ceea ce ne afectează poziționarea relativă față de ei), iar cei din țară se apropie de noi; oarecum, în România asistăm la un fel de regresie spre medie a tuturor, riscând astfel competitivitatea țării!”, consideră el.

Soluția UBB este ca din următorul an universitar să înceapă implementarea ”unei paradigme world class”. Ce este aceasta? David: ”Simplu spus, o universitate world-class valorizează toate cele trei misiuni academice – educație/cercetare/relația cu societatea –, dar pune în centrul său generarea de cunoaștere prin cercetare pentru a avea educație activă și relație cu societatea inovativă. Altfel spus, o universitate world-class nu doar că predă bine cunoașterea generată de alții, nu doar că o utilizează pragmatic și incremental, dar o și generează creativ, cu impact inovativ”.

În consecință, crede el, această abordare va deschide oportunități majore absolvenților și va oferi competitivitate țării, ”pentru a nu deveni o colonie științifică și tehnologică”. ”La început, schimbarea de paradigmă s-ar putea să ducă la unele fluctuații în rankinguri – până la reașezarea noilor mecanisme instituționale moderne –, dar, pe termen mediu și lung, noua paradigmă va așeza stabil UBB în liga mare a universităților lumii”, avertizează el.

Să mai spunem, UBB are cea mai mare comunitate academică dintr-o universitate din România – doar cadrele didactice și studenții numără 50.000 de persoane, în 23 de universități.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare