Închide

Record pentru importul de gaze în România

Economie by Actual de Cluj - iul. 14, 2022 0 90

Ieri, 13 iulie, România a marcat un record pentru cantitatea de gaze importate în sezonul cald – 13,5 milioane de metri cubi. Azi, 14 martie, recordul a fost depășit, se importă 14,1 milioane de metri cubi, potrivit datelor interactive Transgaz.

Toate aceste cantități vin prin Bulgaria, cel mai mult pe la Negru Vodă și încă puțin pe la Giurgiu, sursa fiind însă aceeași: Gazprom, care pompează gaz prin Turkish Stream în Turcia și sudul Europei, ocolind Ucraina. Parte din importuri sunt de fapt tranzit al Ungariei, pentru că, la pachet cu importul din Rusia, din România se și exportă 4,5 milioane de metri cubi, ungurii tranzitând gazele rusești pe la noi, evident, cu plata tarifelor aferente.

Importul uriaș este corelat direct cu stocarea în depozite. Ieri au intrat 20 de milioane de metri cubi în depozitele Romgaz și ENGIE, azi 21,5 milioane, un nivel similar cu întreaga producție internă = circa 23 milioane de metri cubi. Se stochează atât de mult pentru că previziunile de la Bruxelles pentru iarna ce urmează sunt că Rusia va opri total fluxul de gaze către Europa. A spus-o președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o spune acum și Petr Fiala, premierul Cehiei, țară care deține în prezent președinția rotativă a UE, după cum arată g4media.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare