Închide

Reacții din piața imobiliară pe tema „TVA zero” la locuințe: propunerea este evazivă și are probleme legislative

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 09, 2017 0 456

Propunerea de TVA 0% la achiziția de locuințe noi este evazivă și lasă loc de interpretare, spun jucători din piața imobiliară. Reprezentanții unui important portal imobiliar din România atrag atenția asupra imposibilității aplicării acestei măsuri și propune câteva soluții alternative. Pe de altă parte, premierul Grindeanu declara recent că această măsură ar aduce un impuls pieței imobiliare și ar ajuta la reducerea deficitului de locuințe.

„Concret, legea propusă de președintele PSD, Liviu Dragnea, vehiculează ideea aplicării unei cote de TVA de 0% pentru „livrarea locuințelor, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către persoane fizice”, măsura având în vedere „facilitarea accesului populației la o locuință fără suportarea TVA”, așa cum se arată în expunerea de motive a inițiativei. Totuși, această prevedere încalcă o directivă europeană”, spun reprezentanții Imobiliare.ro. Pe piața rezidențială din România se aplică deja o cotă redusă de TVA, în valoare de 5%, la cumpărarea unei locuințe nou-construite – de această facilitate un cumpărător poate beneficia însă doar o dată și doar pentru un imobil cu un preț de până la 450.000 de lei (adică aproximativ 100.000 de euro). Pentru restul tranzacțiilor, se aplică cota normală de TVA, respectiv 19%.

“Propunerea este evazivă, lasă loc de interpretare și, în ciuda numeroaselor discuții pe acest subiect, până acum nu este clar în ce condiții s-ar putea aplica implementarea TVA de 0%”, subliniază Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Dincolo de nuanțele legii și de potențialele efecte ale acesteia, atât asupra pieței imobiliare și a construcțiilor, cât și asupra bugetului de stat, se pune problema neconcordanței sale cu reglementările Uniunii Europene, după cum arată Simona Chirică, partener în cadrul casei de avocatură Schoenherr România, consultată de Imobiliare.ro: „Conform prevederilor Directivei 2006/112 care reglementează sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, statele membre pot aplica cel mult două cote reduse de TVA și acestea nu pot fi mai mici de 5%. Acele state membre care doresc să aplice cotele reduse de TVA pentru anumite prestări de servicii și livrări de bunuri trebuie într-adevăr să notifice Comisia Europeană. Acestea fiind spuse, inițiativa de introducere a cotei de 0% pentru vânzarea de locuințe către persoanele fizice se confruntă cu următoarele două obstacole destul de greu de depășit: (1) România are deja două cote reduse de TVA, de 9% și de 5%, nemaifiind loc pentru a treia; (2) cota redusă de 0% este sub limita minimă de 5% prevăzută de Directivă. În aceste condiții, considerăm că sunt șanse relativ reduse ca România să primească undă verde pentru implementarea acestei măsuri fiscale. Mai mult, ne așteptăm că, dacă România nu va ține cont de poziția Comisiei Europene, se va expune inclusiv unei proceduri de infringement pentru încălcarea prevederilor Directivei privind TVA”, a spus Chirică. Vezi și informații privind prevederile Directivei 2006/112

Propuneri pentru piața construcțiilor. Cum sunt dezavantajați cumpărătorii din orașe cu apartamente scumpe

România are nevoie de politici sociale bine conturate și gândite conform unei strategii naționale, spun jucătorii din Imobiliare. O soluție viabilă, subliniată și de alți jucători din piață, ar fi aplicarea cotei reduse actuale și pentru tranzacțiile pentru care acum se plătește 19%. „Astfel, cumpărătorii ar putea beneficia de 5% TVA și la achiziția unei a doua sau a treia locuințe noi, ceea ce ar avea cu siguranță un efect de stimulare a construcțiilor. Dincolo de micii investitori, de această măsură pot beneficia tinerele familii care se gândesc să aibă copii și care doresc să se mute de la apartamentul cu 1 sau 2 camere achiziționat initial, la unul cu 3 camere”, transmit reprezentanții Imobiliare.ro.

O a doua măsură de interes ar fi și eliminarea plafonului maxim de preț impus celor interesați de această facilitate, ce ar favoriza mult și vânzarea unităților cu mai mult de trei camere. „Mai mult, o alternativă ar fi ca Executivul să ia in considerare un plafon în ceea ce privește suprafața, încurajând astfel achiziția de locuințe noi și, indirect, natalitatea. O familie cu doi copii are nevoie de un apartament cu trei sau patru camere, deci de o suprafață utilă care poate ajunge la 100-120 de metri pătrați. Însă, o proprietate nouă care are o astfel de suprafață, într-un oraș dinamic precum Bucureștiul, Timișoara sau Cluj-Napoca, nu se poate încadra, în condițiile actuale de piață, în limita a 100.000 euro. De altfel, o plafonare la nivelul prețului determină inegalități și discriminare: locuitorii unui oraș precum Reșița pot accesa proprietăți semnificativ mai mari spre comparație cu marile centre economice, unde de altfel sunt concentrate investițiile și unde există potențial de achiziție”, explică reprezentanții Imobiliare.ro.

Premierul Grindeanu: măsura aduce „impuls” pe piața imobiliară. Efectele – pe termen lung

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, în urmă cu câteva zile, că proiectul de lege privind TVA zero la locuințe pentru persoane fizice are susținerea Guvernului și va fi adoptat în această sesiune parlamentară, scrie Hotnews.ro. „Proiectul este în Parlament și are susținerea Guvernului. Sigur că dacă vorbim cu un finanțist care stă și doar adună plusuri și minusuri, fără să afle efectele secundare, prima impresie este că o să avem un minus important la buget. Dacă, în schimb, vorbim de efectele în întreg domeniul, ceea ce înseamnă un impuls pe această piață, ceea ce înseamnă să începem să reducem acel deficit care este de aproximativ un milion de locuinte noi de care avem nevoie, este unul din puținele lucruri pe care le putem face în acest domeniu”, a declarat vineri Sorin Grindeanu, la o dezbatere pe teme imobiliare. El a mai spus că efectele anulării TVA pentru vânzarea de locuințe persoanelor fizice vor putea fi observate în faza a doua, inclusiv prin încasări mai mari, admițând că în această fază de proiect, ar putea apărea incertitudine în piață. Premierul a mai spus că va fi nevoie să trimită o notificare Comisiei Europene, regulile europene fiind extrem de clare: pentru orice cotă de TVA mai mică de 5%, e nevoie de o derogare, scrie Hotnews.ro. Citiți știrea integrală AICI

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu