Charlottenburg este declarat în integralitate monument istoric. Are majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc (în trecut, plantaţie de duzi) cu raza de aproximativ 210 metri. Unele gospodării au suferit degradări, altele intervenţii neconforme cu statutul de monumente istorice.

Planul de valorificare turistică include organizarea de tururi tematice, ridicări cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere, evenimente gastronomice etc. Printre beneficiile pentru comunitate menţionăm conştientizarea importanţei patrimoniului construit, conservarea şi valorizarea resurselor comunităţii, cât şi crearea de facilităţi pentru evenimentele culturale.

Proiectul va genera şi avantaje economice, prin serviciile complementare. Antreprenorii vor putea produce şi comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare şi masă pentru grupuri de participanţi la evenimente. În plus, crearea de locuri de muncă şi de oportunităţi de completare a veniturilor va asigura viabilitatea localităţii.

Satul este dat ca exemplu frecvent în comisia de urbanism a Consiliului Județean ca idea de atins de orice dezvoltări mai mari propuse în zona rurală, în ceea ce privește configurarea zonelor verzi.

(sursa foto: editiadedimineata.ro)

Charlottenburg a fost întemeiat datorită contelui Karl-Ignaz von Clary und Aldringen, numit în 1769 președinte al administrației Banatului, și a fost populat inițial cu germani.

sursă foto: opiniatimisoarei.ro