Închide

Raport oficial. Nu există dovezi că pandemia Covid-19 ar fi fost declanşată din laboratorul din Wuhan

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 24, 2023 0 148

Serviciile de informaţii americane nu au găsit nicio dovadă directă că pandemia de Covid-19 ar fi fost declanșată după un incident la Institutul de Virusologie din Wuhan, China, se arată într-un raport desecretizat vineri, scrie Reuters.

Conform raportului, Washingtonul nu are informaţii care să susţină afirmaţia potrivit căreia trei oameni de ştiinţă de la laboratorul de virusologie din Wuhan au fost printre primii infectaţi şi ar fi putut crea ei înşişi virusul. Biroul Directorului de Informaţii Naţionale (ODNI) a declarat că atât o origine naturală, cât şi una de laborator rămân scenarii plauzibile. Acesta a precizat că majoritatea agenţiilor de informaţii din SUA sunt de acord că virusul nu a fost modificat genetic sau „adaptat în laborator”, scrie BBC.
Originile pandemiei au făcut obiectul unei dezbateri aprige în SUA. Teoria scurgerilor din laboratoare a fost respinsă cu fermitate de China. Biroul care coordonează toate agenţiile de informaţii americane (ODNI) scrie, în acest raport declasificat, că oameni de ştiinţă din laborator au efectuat manipulări genetice asupra unor coronavirusuri similare cu cel aflat la originea COVID-19. Dar SUA „nu au nicio informaţie” că au făcut acest lucru pe virusul propriu-zis (SARS-CoV-2) ce determină COVID-19 sau pe o tulpină foarte apropiată. Publicarea acestui raport destinat Congresului intervine la trei luni după ce parlamentarii au cerut mai multe informaţii despre ceea ce ştiu serviciile secrete americane despre originea COVID-19, care a apărut în China la sfârşitul anului 2019. ODNI, deşi exclude teoria ingineriei genetice, afirmă că diferitele servicii de informaţii sunt împărţite între două teorii şi nu se pronunţă asupra uneia: o apariţie naturală a pandemiei, de exemplu prin transmitere animală, sau o scurgere accidentală dintr-un laborator. Coronavirusurile studiate în laboratorul din Wuhan, împreună cu armata chineză, „erau prea îndepărtate pentru a fi fost implicate în crearea SARS-CoV-2”, notează documentul, care respinge cu tărie ipoteza unei arme biologice. Raportul de sinteză atacă, de asemenea, teoria potrivit căreia trei dintre oamenii de ştiinţă care lucrau la coronavirusuri în acest laborator au contractat COVID-19 în timp ce acesta apărea. Raportul american arată că unii cercetători s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, unii cu simptome de COVID-19, alţii nu. Comunitatea serviciilor de informaţii „continuă să creadă că aceste informaţii nu confirmă şi nici nu infirmă vreo ipoteză privind originile pandemiei, întrucât simptomele cercetătorilor ar fi putut fi cauzate de numeroase boli”, se mai arată în raport. Majoritatea comunităţii ştiinţifice este în favoarea ipotezei transmiterii de către un animal sălbatic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu