Închide

Raport: Cluj-Napoca are cele mai multe proiecte de spații birouri ”pe țeavă”, după București, piața crește cu 50% în patru ani

Economie by Actual de Cluj - iun. 27, 2022 0 186

Cluj-Napoca are cele mai multe proiecte de spații birouri ”pe țeavă”, după București, arată un raport.

Piața spațiilor de birouri moderne din Cluj-Napoca este a doua ca mărime din țară, după București, și sunt premise să rămână pe aceeași poziție și în următorii ani, arată o analiză Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate publicată azi. Astfel, investitorii imobiliari au în plan opt clădiri de birouri, de clasă A, în Cluj-Napoca, cu o suprafață de peste 130.000 de metri pătrați, ce vor fi livrate până în 2025. Aceasta înseamnă aproximativ jumătate din stocul actual de birouri moderne din oraș, arată analiza: o creștere cu 50% în patru ani.
Astfel, în acest moment stocul de spații moderne de birouri din Cluj-Napoca înregistrează o suprafață totală de 260.317 metri pătrați, dar sunt în diverse faze de aprobare sau de construcție opt clădiri de birouri, printre care se numără Via Office Building, proiectul Iulius Group – Grand Park City, două clădiri în proiectul Bonjour Office Building și mai multe clădiri în proiectul Liberty Techology Park. Cea mai avansată construcție este Via Office Building, care se preconizează ca va fi gata la sfârșitul acestui an și va aduce pe piață o suprafață de aproape 12.200 metri pătrați de spații de birouri clasă A. ”În ultimii ani, au fost propuse mai multe proiecte private ambițioase cu utilizare mixtă, care dau amploare pieței imobiliare din Cluj-Napoca și care vor fi dezvoltate pe foste platforme industriale, doar acestea mai având terenuri mari disponibile”, explică Nicolae Ciobanu, managing partner al companiei care a realizat studiul. ”Orașul este atractiv pentru investitorii care activează atât în sectorul comercial – birouri și retail, cât și în cel rezidențial. Clădirile de birouri reprezintă o variantă bună de investiție, pentru că asigură un yield mare (marjă de profit-n.red.), de 7,75-8%, iar cererea de birouri este constantă, datorită faptului că acest oraș este considerat Silicon Valley din România, cel mai important hub regional al companiilor de IT&C și support”.

Raportul mai arată că stocul spațiilor moderne de birouri din Cluj-Napoca a început să se dezvolte din 2007, similar cu București, însă într-un ritm diferit, mult mai redus în Cluj-Napoca, până în 2013. În 2008, de exemplu, în București s-au livrat 408.375 mp de birouri moderne, în timp ce în Cluj-Napoca s-au livrat 12.000 mp spații moderne. Ritmul s-a accelerat însă în următorii ani și în Cluj-Napoca, cel mai mare stoc anual fiind înregistrat în 2016, când s-au dat în folosință clădiri de birouri care au totalizat 57.700 mp spații noi de clasă A. În anul respectiv s-au livrat clădiri de birouri din proiecte mari, precum The Office și Cluj Business Campus 2.

Al doilea an ca intensitate a livrărilor a fost 2019, când s-au dat în folosință cinci clădiri de birouri moderne, cu un total de 41.822 mp. Printre acestea, se numără Novis Plaza, Scala Center și Hexagon Offices, care are cea mai mare suprafață de birouri livrată într-o clădire nouă de birouri în ultimii trei ani, peste 21.700 metri pătrați.

Pe viitor, cel mai mare volum de livrări se estimează că se va realiza peste trei ani, în 2025, când ar putea să fie inaugurate clădiri care vor totaliza circa 75.000 mp spații de birouri. ”În acest moment, există puține spații de birouri moderne disponibile, majoritatea cu suprafețe de până în o mie de metri pătrați, în clădiri noi sau în clădiri aflate în proces de modernizare. Pentru suprafețe mai mari, de peste 3.000 mp, există soluția unui contract de pre-închiriere, într-una din birourile aflate în construcție. În momentul în care însă un potențial chiriaș solicită o suprafață mai mare, de peste 3.000 mp, există și varianta build-to-suit, prin care se pot pre-închiria spații de birouri personalizate, în termenele de livrare stabilite împreună cu clientul”, mai arată Ciobanu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu