Închide

Rămânem cu gunoiul în case? Se caută teren pentru depozitarea deșeurilor de pe teritoriul Clujului

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 30, 2014 0 305

Pentru că lucrările la depozitul ecologic de deșeuri nu sunt finalizate și nici nu se știe când anume va fi dat în folosință acest obiectiv, administrația județeană și-a luat angajamentul să căute un teren pe care să-l ofere Primăriei, în scopul depozitării temporare a gunoiului de pe teritoriul Clujului. Consilierii județeni s-au certat, ieri, mai bine de o oră pentru că au fost puși în situația de a soluționa această problemă pe care Primăria trebuia să o rezolve. Numai că reprezentantul PNL, Mihai Seplecan, care s-a aflat temporar la șefia Consiliului Județean, a acceptat propunerea primarului Emil Boc, semnând pentru transferarea gropii de la Pata Rât în custodia administrației județene. Cum această groapă urmează să fie închisă, cantitățile de deșeuri fiind cu mult depășite, se impune alocarea unui alt teren care să găzduiască, în regim temporar, deșeurile de pe teritoriul Clujului.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Vakar Istvan, a încercat să-și liniștească colegii, explicându-le că deși era mai comod ca Primăria să soluționeze această problemă (mai ales că se face vinovată pentru depășirea cantităților de deșeuri), responsabilitatea le aparține și lor. „Eu chiar nu vreau să stau cu gunoiul la poartă. În Cluj Napoca dacă mașina nu vine o zi să ridice gunoiul chiar e o mare problemă. Nimeni nu-și dorește o asemenea problemă, prin urmare,  consider că trebuie să ne asumăm că vom identifica un teren, pe care să-l dăm în administrarea Primăriei”, a subliniat Vakar Istavn. După ce s-au consultat între ei, consilierii au apropbat protocolul de colaborare cu Primăria, fiind de acord să identifice ei un teren pentru depozitarea temporară a deșeurilor. Consiliul Județean nu dispune, însă, de teren astfel că cel mai probabil se va opta pentru achiziționarea unor parcele. În zona Pata Rât, parcelele care ar putea asigura extinderea actualei gropi de deșeuri se află în proprietate privată. Reprezentanții Consiliului Județean au afirmat că nu este obligatoriu ca terenul să fie în imediata vecinătate a gropii Pata Rât. Indiferent unde s-ar afla acest teren, pentru a fi autorizat ca rampă temporară de depozitare, trebuie să treacă prin aceeași procedură de avizare, ca atare, au apreciat specialiștii, important este ca Agenția de Mediu și celelalte instituții abilitate să-și dea acordul în această privință.

În prezent, din pricina greșelilor comise la proiectul depozitului de deșeuri, lucrările au fost sistate. Consiliul Județean are obligația prin lege să închidă și să ecologizeze groapa de la Pata Rât, chiar de anul acesta. Așa se face că de anul viitor riscăm să rămânem cu gunoiul în case, pentru că el nu va mai avea unde să fie depozitat, dacă administrația județeană nu face rost de un teren pe care să-l pună la dispoziția Primăriei și a societății Salprest Rampă.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare