”Le spunem centre de tranzit pentru că ele nu vor fi permanent locuite, doar se intră în ele, se procesează până găsim un loc de cazare mai bun pentru persoanele respective după care se transferă la locurile de cazare”, a spus Arafat, afirmând că mobilizarea pentru operaţionalizarea acestor centre a fost una majoră, prin transferul în zona de graniţă cu Ucraina şi Moldova o mare parte a taberelor. Capacitatea, doar în tabere, este de 7.000 de persoane, încă nu sunt ridicate toate. Acum sunt ridicate doar o parte din ele, care asigură capacitatea de cazare necesară pentru momentul actual şi asta nu a fost depăşită încă, iar ridicarea unei tabere sau unui centru de acest gen durează maxim şase, opt ore. (…) Capacitatea totală este de 3.511 la acest moment. Aceasta poate fi suplimentată rapid, cum am explicat. 1.626 sunt ocupate, dar asta este o chestie în dinamică”, a explicat Raed Arafat, într-o conferință de presă susținută în 4 martie la Palatul Victoria.

Potrivit lui Arafat, un astfel de centru de tranzit are o capacitate de 201 de locuri, dar ele pot fi dispuse în aşa fel încât să găzduiască şi mai mulţi refugiaţi, oferind exemplul taberei de la Siret, cu 400 de locuri.

Oficialul a mai spus că prin aceste centre de tranzit au trecut numeroşi studenţi indieni şi autorităţile române au avut o bună colaborare cu Ambasada Indiei în vederea evacuării acestora.”A fost efectiv un pod aerian cu India, zboruri militare, civile, care au preluat cetăţenii lor înapoi în India. La acest moment, prin aceste centre au trecut peste 10.000 de persoane”, a subliniat Raed Arafat.

Oficialul a mai afirmat că, în acest moment, pe lângă loogistica oferită de administrațiile locale și pe lângă voluntari, organizaţiile internaţionale – Naţiunile Unite şi Crucea Roşie, dar și numeroase organizații nonguvernamentale, există 676 de persoane și peste 380 de mijloace de intervenţie din cadrul IGSU care asigură transport implicate în operațiunile de la granițe, dar și . persanal din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență mobilizat la Isaccea şi la Siret.

„Avem la Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, care până acum s-a ocupat doar de problemele pandemiei, o secţiune întreagă care merge în paralel şi cu problemele organizatorice de management a situaţiei, cu persoanele care vin din Ucraina şi toate nevoilor lor. Colaborarea cu societatea civilă o considerăm una foarte importantă şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au oferit, care au venit alături de noi, care lucrează cu noi ca voluntari şi care încearcă să facă lucrurile să meargă mai bine”, a mai precizat Raed Arafat.

Vezi și: Încă patru aeronave din India îi vor prelua pe cei aproximativ 600 de studenți indieni cazați la Milișăuți

sursă foto: Ovidiu Petrea Facebook