Închide

Radio cu bani norvegieni lansat pentru romii din comunitatea de la Pata Rât din Cluj

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 23, 2021 1 772

Casa Radio Pata, postul de radio pe care Fundația Alt Art și l-a asumat să îl dezvolte timp de 2 ani pentru locuitorii de la fosta groapă de gunoi Pata Rât din Cluj-Napoca se va lansa în 24 septembrie. Radioul va emite 24 de ore pe zi, șapte zile din șapte, iar membrii comunității  vor putea participa la decizie și vor fi cei care vor stabili grila de programe. Proiectul este finanțat din fonduri norvegiene cu 250.000 de euro.

Lansarea ofială a postului de radio de la Pata Rât va avea loc vineri, 24 septembrie 2021, între orele 18:00-19:00, în sistem hibrid (fizic și online) în Pata Rât, str. Platanilor FN (coordonate google 46.772354, 23.687900). Radioul funcționează într-un sediu inedit, într-un container aplasat la fața locului, în Pata Rât.

Comunitatea de romi de la Pata Rât va fi implicată în proiect de fundația Alt Art, cea care a venit cu ideea radioului. Este vorba despre peste 1600 de persoane – Pata Rât: 1400, Stephenson: 80, Meșterul Manole: 150 persoane.

„Prin procese de co-decizionare, membrii comunităților vor putea să-și prioritizeze temele care vor fi abordate prin Radio Pata. Ei stabilesc grila de program a radioului, informații de autoorganizare comunitară și privind serviciile publice furnizate de oraș. Grila de program va putea conține emisiuni de cultura, istoria și tradiția romilor, interviuri (cu cetățeni, experți, lideri romi), cursuri de limba romani, română și engleză, educație de sănătate, muzică. Radio Pata va avea emisiuni săptămânale dedicate incluziunii tinerilor. Acestea vor aborda teme precum: educație (ex. informări privind programul Șansa a doua, limba engleză), sănătate, divertisment și sport. Pentru copii, Radio Pata va avea zilnic emisiuni dedicate (ex. basme, povești de seară). Radio Pata va
aborda săptămânal teme intergeneraționale (ex. respect în relații familiale), și va invita în studio tineri care pot să servească ca și model pentru generațiile tinere (studenți, antreprenori, activiști)
Radio Pata va dezvolta emisiuni lunare de conștientizare dedicate mediului și schimbărilor climatice, în acest sens fiind invitați în studio experți din domeniu (ex. ecologiști, activiști). Având în vedere toxicitatea mediului din zonele vizate, Radio Pata va dezvolta emisiuni săptămânale pe tema contaminării mediului, igienei, calității hranei și apei. Cu sprijinul unor experți sociologi / ecologiști se vor realiza emisiuni lunare de reziliență urbană, cu accent pe modul în care schimbările climatice afectează viața comunităților vulnerabile (încălzire globală (UV), lipsă de resurse (apă), etc. Prin Radio Pata vor fi promovate săptămânal tehnici (ex. fierberea apei) și modele de comportament (ex. de organizare a gospodăriei) care pot îmbunătăți viața persoanelor care trăiesc în zone marginalizate. Radio Pata va aloca o atenție specială egalității de gen. și violenței de gen. Radio Pata va căuta să modereze o serie de dezbateri săptămânale pe aceste teme. Cu sprijinul unor invitați (psihologi, consilieri familiali, juriști, activiști) vor fi promovate modele comportamentale incluzând comunicarea nonviolentă, respectul, etc. Vor fi invitate în studio tinere rome și femei rome care își vor împărtăși experiențele cu ascultătorii”, a arătat Fundația Alt Art.

În al doile an de funcționare, Radio Pata urmează să fie extins și în Cluj-Napoca.

Proiectul este finanțat prin Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Lichtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și are scopul de a contribui la incluziunea grupurilor vulnerabile din Pata Rât, Stephenson și Meșterul Manole.

Valoarea finanțării este de 250.000 de euro, după cum au explicat reprezentanții Fundațiie, bani care vor acoperi salariile celor care vor face emisiuni dar și onorariile invitațiilor. Membrii comunității Pata Rât vor fi angrenați în proces benevol.

Radio Pata Rât

sursa foto: Alt Art

Un comentariu

Scrie un comentariu