Provoacă vaccinul anti-Covid 19 sterilitate? Doctor Anca Panaitescu: „Nu are nici o legătură. Am foarte multe paciente care au rămas gravide după vaccin, cu sarcini care merg foarte bine. Infecția cu Covid crește riscul de moarte fetală intrauterină, nu vaccinul”
SănătateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - oct. 25, 2021 0 394
De la începutul pandemiei au fost lansate în spațiul public o sumedenie de teorii ale consiprației nesusținute știinfic. În ultima perioadă se remarcă din ce în ce mai mult teoria care vizează presupusa sterilitate provocată de vaccinul anti-Covid.
Persoane obișnuite deja cu zvonistica susțin, pe unde apucă, de obicei la televiziuni sau pe paginile personale de facebook unde au sute de mii de urmăritori, că femeile și bărbații nu vor mai putea face copii dacă se vaccinează împotriva coronavirusului. Lucruri ușor demontabile de o persoană educată din punct de vedere științific.
Doctor Anca Panaitescu, medic specialist în obstetrică și ginecologie la Spitalul Clinic Filantropia din București, a vorbit pe larg despre subiect pentru g4media.ro.
Doctorița Panaitescu susține că nu există nici o bază științifică pentru aceste afirmații. În plus, mai multe studii internaționale s-au concentrat și asupra fertilității și fecundității persoanelor vaccinate. Potrivit medicului, datele sunt certe: vaccinul nu afectează în nici un fel posibilitatea de a face copii. Mai mult, doctorița afirmă că gravidele care nu se vaccinează, riscă să facă o formă severă de boală, iar în acest caz crește riscul decesului copilului nenăscut.
„Această teorie nu are o bază științifică solidă(…) Pentru a testa un medicament, avem un lot de oameni, pe care îl împărțim în două. E vorba de foarte mulți, zeci de mii. Un lot va primi substanța activă, al doilea lot va primi placebo, substanța neactivă. Diferența o poate spune o a treia entitate, care știe ce produs a fost administrat. La finalul studiului observatorul spune cât de eficient a fost vaccinul față de produsul similar placebo. Din aceste studii randomizate, controlate, la persoane care au primit vaccinul anti-Covid față de persoanele care au primit placebo, s-a dovedit că nu există nici o modificare a fertilității sau fecundității. Atât persoanele vaccinate, cât și cele care au primit placebo au obținut același număr de sarcini, cu aceeași rată de natalitate. Sunt date care s-au strâns într-un an și jumătate, avem aceste date. Pandemia și boala pot afecta fertilitatea și natalitatea pentru că omoară oameni, oameni tineri, boala fără vaccin lasă sechele care nu sunt doar pulmonare, ci asupra tuturor organelor, sistemelelor, asupra creierului și probabil asupra funcției reproductive.”
Ca un exemplu concret, doctorul Panaitescu spune că: „Am nenumărate paciente care s-au vaccinat înainte să rămână gravide și au sarcini care merg foarte bine.”
În schimb, completează medicul, „am paciente care nu s-au vaccinat, au făcut infecția cu Covid, au suferit consecințe severe și ele, dar și feții lor. Infecția cu Covid în sarcină crește riscul de moarte fetală intrauterină.”
Doctorița Anca Panaitescu îndeamnă ferm românii să se vaccineze, inclusiv femeile aflate în timpul sarcinii.
„Forurile internaționale de profil, autoritățile din specialitatea noastră, din obstetrică ginecologie, dar nu numai, s-au pus de acord că vaccinarea este recomandată în sarcină, este sigură și protejează femeia de forme severe de infecție în sarcină. S-au adunat date semnificative care arată că infecția cu Covid la femeia gravidă poate fi foarte severă, riscurile sunt de 4-5 ori mai mari la complicații decât la femeile negravide gravide de aceeași vârstă. Este mai mare și riscul de moarte fetală și afectare fetală. Sunt date certe, clare, care s-au adunat fără tăgadă. Având informații despre siguranța vaccinului, se recomandă vaccinarea femeilor gravide.
Cazurile particulare sunt impresionante la nivel personal, dar pentru a lua decizii medicale și a avea o imagine de ansamblu, trebuie să ne folosim date statistice pe cazuri multiple. Cazurile individuale ar trebui adunate și la noi în țară (…) în alte țări se fac registre, datele sunt publice, există registre ale cazurilor de fatalitate cu sarcină sau în lăuzie(…) Cele mai multe femei trec cu bine prin boală, dar existând o metodă de prevenție, cu potențialul de a salva viața unor persoane care ar avea, altfel, mulți ani de trăit în față, multe veri de prins și crăciunuri de sărbătorit, nu se justifică să nu folosim metoda care e corectă pentru profilaxie, și anume vaccinul. Boala, trecerea prin boală poate omorî fătul, nu vaccinul. Nu s-a raportat nici un caz despre așa ceva. Am avut paciente mai sceptice, dar noi ne bazăm pe date, pe evidențe medicale de cel mai înalt nivel.(…) Încerc de fiecare dată să demontez aceste mituri, dar depinde de persoana respectivă, însă evidențele științifice sunt grăitoare.”
Beneficiile vaccinului la femeile însărcinate
„Datele de siguranță pentru sarcină există. Dacă vaccinarea se face în luna a șaptea, de exemplu, mama are timp să producă anticorpi care traversează și placenta, ajung la copil, care la naștere deja are imunitate moștenită de la mamă împotriva virusului. În cateva luni această imunitate scade, dar dacă femeia continuă să alăpteze, prin laptele matern se transmit în continuare anticorpi către copil și rămâne în continuare protejat. Lucrul acesta este văzut, e primit bine de gravidele mele, care au deja copii în comunitate, sunt la al doilea sau al treilea, mai au copii care merg la grădiniță sau la școală. Își doresc să se vaccineze fiindcă se protejează și pe ele, dar și pe nou-născut. În înainte de sarcină, în timpul sarcinii și după este recomandată vaccinarea, în mod sigur”, mai afirmă medicul.
Studii autorizate la cel mai înalt nivel
Câteva dintre cele mai importate foruri internațioanale recomandă vaccinul și susțin faptul că vaccinul nu afectează în nici un fel fertilitatea la femei și bărbați.
ACOG (Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor) din Statele Unite Ale Americii, FDA (Food and Drug Administration), agenția responsabilă de sănătatea publică din SUA sau RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists), din Marea Britanie susțin, în urma mai multor programe dedicate că:
- vaccinurile anti SARS COV 2 pot fi făcute atât femeilor cât și bărbaților care își doresc să conceapă copii – atât prin metode naturale cât și prin metode de reproducere umană asistată
- vaccinurile anti SARS COV 2 pot fi făcute de gravidele care îndeplinesc criteriile de vaccinare pe baza grupurilor prioritare
- același tip de vaccin poate fi efectuat și femeilor cară alăptează – ARNm se metabolizează în organismul mamei, nu trece în lapte;