Închide

Propuneri de la Cluj pentru modificarea legii educației: cum scurtezi Bacalaureatul și dai salarii decente

EducaţieTop News by Actual de Cluj - iul. 01, 2015 0 476

Inspectorii școlari generali din regiunea de dezvoltare Nord-Vest s-au întâlnit în weekend la Cluj, ca să vadă cum pot modifica legea educației. Printre concluzii – examenul de bacalaureat poate fi scurtat și, dacă ai ajuns în faza națională a unei olimpiade, iei 10 la bac sau evaluare.

E vorba în total de 11 inspectori școlari generali din Nordul și Vestul țării care au participat la întâlnirea de la Cluj – Alba, Arad, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Satu-Mare, Sălaj și Timiș, iar întâlnirea a urmărit propuneri de modificare a legii educației, a metodologiilor de organizare a examenelor naționale și a altor metodologii din sistemul de învățământ preuniversitar, la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Cluj. La conferință a participat și secretarul de stat Vasile Șelaru. Concluzia dezbaterii – toți inspectorii școlari generali sunt de părere că trebuie scrisă o nouă lege a educației, pe trei piloni – ‘finanțarea adecvată a sistemului de învățământ prin utilizarea unui cost standard/elev care să acopere în mod real cheltuielile în cazul fiecărui tip de învățământ (dintre care probleme au fost identificate în cazul următoarelor tipuri: vocațional, bilingv, simultan), adaptarea pregătirii școlare la necesitățile pieței muncii și conturarea unor variante de recompensare reală a performanței cadrelor didactice și elevilor”, arată ISJ Cluj.

Între propunerile de la întâlnire – reintroducerea salariului de merit și a fondului de premiere la nivelul unității de învățământ, la dispoziția Consiliului de Administrație a școlii; recunoașterea cu nota 10 a probelor de Evaluare Națională sau Bacalaureat la care elevii au obținut rezultate la fazele naționale ale olimpiadelor în ultimii doi ani; introducerea din clasele a III-a și a IV-a a evaluării prin note pentru facilitarea adaptării elevilor în clasa a V-a și respectiv  scurtarea perioadei de desfășurare a examenului de Bacalaureat prin organizarea probelor de competențe în timpul anului școlar.

  • Tags

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare